Štědrovečerní stůl - co by na něm nemělo chybět
Datum publikace: 19.12.2017
Kategorie:
Bydlení
Přípravy na nejkrásnější svátky v roce jsou v plném proudu. Domácnost voní pečeným cukrovím, okna zdobí dekorace s vánočním motivem, na stole je sytě červená vánoční hvězda a vše se zdá být dokonalé.
Užíváte si sváteční atmosféru, která na vás dýchá z každého koutu vaší domácnosti, a začínáte v hlavě spřádat plán na štědrovečerní menu. Co nesmí chybět na stole? Jaké dobroty budete rodině a nejbližším podávat? Na čem si společně pochutnáte?
Štědrovečerní menu - aneb od předkrmu po dezert!
Štědrovečerní večeře se může v každé domácnosti lišit. Jsou však pokrmy, na které sázely již naše babičky a jsou považovány za tradiční. Nebo dobroty, které se na stolech objevují v posledních letech a jsou tak symbolem moderních Vánoc. Co by se tedy mohlo objevit i ve vašem štědrovečerním menu?
Na předkrm plněné rolky
Zatímco některé rodiny na Štědrý den žádný předkrm nepodávají, pro jiné je to samozřejmost. Dnes jsou moderním předkrmem plněné šunkové rolky. Do těch se nejčastěji připravuje křenová pomazánka. Naplnit je ale můžete jakoukoli jinou pomazánkou či náplní dle své vlastní chuti.
Klasická rybí polévka nebo jiná alternativa
Nedílnou součástí štědrovečerní večeře je polévka. Pro někoho je naprostou samozřejmostí ta rybí, která pro něho představuje nedílnou součást Vánoc.
Jestliže ale ryby nejíte a neděláte si na Vánoce ani smaženého kapra, můžete se spolehnout na jinou alternativu. Sváteční polévkou může být i pravý hovězí vývar. Někdo si dělá na Štědrý den hrachovou polévku, u které samozřejmě nesmí chybět opečené houstičky.
Hlavní chod s vůní kapra nebo smažených řízků
A jsme u hlavního chodu. Ten si většina lidí představí naprosto klasicky - tedy v podobě bramborového salátu a smaženého kapra. Kapra skutečně můžeme považovat za vánoční tradici, některé rodiny jej během roku ani nepřipravují, aby to bylo jídlo skutečně výjimečné a vánoční.
Patříte k lidem, kteří kapra nejedí? V takovém případě není v dnešní době nijak překvapivé, že se na vašem stole objeví smažené řízky. Ty mohou být kuřecí či vepřové, nebo klidně obojí. Na stolech ve stále větším počtu domácností se začíná objevovat i smažená vinná klobása.
Dezert v podobě cukroví
Co se dezertu na štědrovečerní tabuli týče, není až tak běžný.
K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví, takže když už si někdo dá po večeři sladkou tečku, má podobu cukroví - linecké, pracky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapy, plněné úlky, ořechy atd.
Tagy:
cukroví
|
kapr
|
klobása
|
polévka
|
řízek
|
rybí
|
stolovaní
|
vánoce
|
večere
Čtěte na Rodičům
Komentáře