1. týden těhotenství

Datum publikace: 08.05.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(1. lunární měsíc)

Milé nastávající maminky! Dovolte, abychom Vás přivítali u prvního dílu našeho těhotenského seriálu s příznačným názvem 1. týden těhotenství.

1. týden těhotenství - jiný stav

Ne náhodou je těhotenství považováno za jiný stav. Člověk má skutečně pocit, že se octnul v úplně cizí kůži! Každá žena ho však prožívá jinak. Pro některé z nás je toto období náročné více, pro jiné méně. Dobré rady se ale hodí všem maminkám, a proto jsme připravili seriál, který Vás bude celým těhotenstvím provázet.

Čtyřicet týdnů
Týden po týdnu v něm budete nacházet informace o tom, co se děje s Vaším tělem a s děťátkem uvnitř. Čeká Vás celkem 40 dílů zajímavého čtení, včetně praktických tipů a doporučení. Proč právě 40 dílů? Protože těhotenství trvá celkem 10 lunárních měsíců a každý měsíc lze rozdělit na 4 týdny. Vynásobeno a podtrženo získáte rovných čtyřicet týdnů.

Tři trimestry
Těhotenství lze také rozdělit do tří trimestrů. První trvá ode dne Vaší poslední menstruace do konce 14. týdne. Druhý pak do 27. týdne a třetí od 28. týdne až do porodu. 

První týden se počítá
Možná Vás to překvapí, ale týdny těhotenství se začínají počítat již v době, kdy ještě těhotná nejste, a to od prvního dne poslední menstruace před otěhotněním. Ani v prvním týdnu, ani v druhém týdnu těhotenství nemůžete být těhotná, protože k oplodnění vajíčka teprve dojde. Stane se tak 14 až 21 dní od začátku menstruace v průběhu Vašich plodných dní. První týden Vašeho těhotenství se tedy nijak zvlášť neodlišuje od těch předchozích netěhotenských týdnů. Jako první ho lze označit až zpětně, a to po zjištění, že jste v jiném stavu. Výjimečné postavení má však vajíčko, ze kterého se v brzké době stane zárodek Vašeho dítěte.     

Praktické tipy
Pokud je Vaše těhotenství plánované, pak byste se již v tomto období měla chovat stejně tak zodpovědně, jako byste už byla v jiném stavu. To především znamená nepít alkoholické nápoje, nekouřit, ani neužívat omamné látky. Pokud pijete kávu, měla byste omezit její konzumaci na jeden šálek denně.

S léky a doplňky stravy opatrně
Jestliže užíváte nějaké léky, zjistěte si, zda je lze užívat také během těhotenství. V prvním trimestru těhotenství je nenarozené dítě nejvíce citlivé na vnější faktory a cizorodé látky.  Opatrná buďte zejména, pokud jde o analgetika a antibiotika. A pozor na doplňky stravy. Přemíra některých vitamínů může být příčinou zdravotních problémů nejen Vašich, ale i miminka. 

Přečtěte si také: 2. týden těhotenství, 3.týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jména pro miminka: Klučičí jména ze země tulipánů

Tagy: 1. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře