10. týden těhotenství

Datum publikace: 26.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(3. lunární měsíc)

Možná si připadáte mnohem těžší a silnější, než před otěhotněním, přestože na Vás těhotenství zatím není na první pohled vidět.

Jak se mění maminka
V 10. týdnu těhotenství na Vás sice většina lidí žádné vnější změny nepozná, Vaše tělo se však mění. Kromě prsů se Vám zvětšila také děloha, prozatím na dvojnásobek původní velikosti. Vaše kůže je citlivější, mohou Vám dokonce vadit některé dotyky, které Vám byly dříve příjemné. 

Zadržování vody
Vaše tělo má tendenci zadržovat vodu. Bylinkové čaje a potraviny, jako je například rýže, nebo brambory Vám mohou pomoci zbavit se přebytečné vody. Doporučujeme pít vodu s nízkým obsahem sodíku. Dobrým pomocníkem je také heřmánkový čaj.

Krvácení  v těhotenství není neobvyklé
Některé maminky může v 10. týdnu vylekat mírné krvácení nebo špinění. To je však v tomto období velmi časté. Pokud je toto krvácení doprovázeno bolestmi v podbřišku, nebo dokonce zvýšenou teplotou, neprodleně navštivte lékaře.   

Jak se vede miminku
V těhotenské poradně se můžete těšit na ultrazvukové vyšetření, které Vám umožní vidět své miminko. Celou polovinu jeho délky tvoří hlavička. Miminku tluče srdíčko. Polyká plodovou vodu a hýbe nohama i rukama. Můžete vidět také jeho páteř. Vaše miminko zatím měří pouhé 3 cm.  

Hematomy v děloze
Po 10. týdnu (někdy už dříve) se může na ultrazvukovém vyšetření zjistit, že miminko ohrožují hematomy. Jedná se o krevní sraženiny, které vznikají pravděpodobně v důsledku rychlého růstu dělohy, av krajním případě mohou způsobit potrat. Tento problém poslední dobou postihuje až čtvrtinu budoucích maminek. Situace si žádá klidový režim a vše většinou dobře dopadne. Maminkám se většinou podávají léky na podporu těhotenství a v případě potřeby (pokud hematomy krvácí) také léky zastavující krvácení.      

Praktické tipy pro maminky
V 10. týdnu těhotenství se můžete svěřit svým nejbližším, že čekáte děťátko. Širšímu okolí toto tajemství prozatím neprozrazujte. Na pořizování výbavičky pro miminko je ještě brzy. V 10. týdnu těhotenství ještě ani nevíte, jakého bude Vaše miminko pohlaví. Dokonce se říká, že kočárek nebo postýlka pod jednou střechou s budoucí rodičkou nepřináší štěstí. Pokud věříte na pověry, můžete později tyto věci uskladnit u svých nebo partnerových rodičů, ať se zbytečně nestresujete.

Přečtěte si také: 11. týden těhotenství, 12. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jména pro miminka: Mužská jména inspirovaná exotickými ostrovy

Tagy: 10. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře