11. týden těhotenství

Datum publikace: 24.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(3. lunární měsíc)

Během těhotenství byste měla dbát na vyváženou stravu a tu doplnit užíváním komplexu vitamínů a minerálů určených pro těhotné. Které z těchto látek jsou nejdůležitější a proč? A jestlipak už jste přemýšleli o jménu pro miminko?

Výživa v těhotenství
Výživa v těhotenství zásadně ovlivňuje vývoj a zdraví miminka. Doplňky stravy pro těhotné pomáhají doplnit důležité vitamíny a látky, které jsou důležité pro správný vývoj plodu i pro zdraví maminky.

Co by Vám nemělo chybět
Tělu těhotné ženy by neměla chybět především kyselina listová, dále hořčík a železo. Kyselina listová je důležitá pro správný vývoj Vašeho miminka, především jeho centrální nervové soustavy. Preventivně působí proti výskytu např. rozštěpových vad. Neméně důležitý je hořčík. Nedostatečné množství hořčíku se často projeví velmi ostrými a bolestivými křečemi zejména v lýtkách. Nedostatek železa může způsobovat únavu až slabost a být příčinou nedostatečného vývoje mozku dítěte.              

Jak roste miminko
A jak se vyvíjí Vaše miminko? Hlava, která dosud představovala celou polovinu jeho délky, v 11. týdnu těhotenství tvoří přibližně třetinu. Miminku se zvětšuje dutina břišní, má už dokonce i slepé střevo! Miminko má dokonce rozlišené pohlavní orgány. Na určení pohlaví je však v tomto období ještě příliš brzy! 

Praktické tipy
Pro zdravý vývoj Vaše miminka zařaďte do svého jídelníčku semínka, ořechy (ale pozor solené ořechové směsi nejsou příliš vhodné) a tučné ryby, jako je například makrela. Tyto potraviny jsou zdrojem životně důležitých látek. Říká se, že maminka, která jí v těhotenství hodně ořechů a ryb, má chytré děti.

Jméno pro miminko
Už přemýšlíte o tom, jaké dáte svému miminku jméno? Dnes už se nemusíte omezovat pouze na český kalendář, ale můžete se také inspirovat jmény našich blízkých i vzdálených sousedů.

Dohoda o jménu dítěte
Než půjdete do porodnice, budete kromě občanského průkazu, rodného či oddacího listu a těhotenské průkazky potřebovat také dohodu o jménu dítěte, kterou podepisuje matka a otec dítěte. Přestože budete znát pohlaví svého potomka, do dohody se vždy uvádí dívčí i chlapecké jméno.

Přečtěte si také: 12. týden těhotenství, 13. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jména pro miminka: Ženská jména inspirovaná slunnou Itálií

Tagy: 11. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře