13. týden těhotenství

Datum publikace: 21.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(4. lunární měsíc)

S 13. týdnem těhotenství začíná 4. lunární měsíc, což znamená, že už skoro třetina požehnaného stavu je za Vámi!

Těhotenské chutě
Většinu maminek přestanou ve 13. týdnu těhotenství trápit žaludeční nevolnosti a naopak je začne honit mlsná. Čokoláda, kyselé okurky, aromatické sýry. Také Vás lákají Vás samé výrazné chutě? To je pro těhulky typické. Pokud máte chuť na sladké, doporučujeme dát přednost celozrnným sušenkám před dortem. Své chutě se snažte krotit, abyste nepřibrala více, než je zdrávo.

Jak se mění maminka
A co se děje s Vaším tělem? Zvětšuje se děloha a s ní i bříško. Postupně přibýváte na váze a těhotenství na Vás začíná být vidět. (Váhový přírůstek je zcela individuální. Ve 13. týdnu se pohybuje od 2 do 6 kg. Některé maminky však mohou přibrat až později.)        

Jak roste miminko
Na začátku 13. týdne těhotenství měří průměrné miminko v maminčině lůně kolem 7 cm, na konci je to už 16 cm. Víte, že už Vaše miminko trénuje na sání? Představte si, že dokáže pohybovat rty!

Jak předjít vzniku strií
Mezi nepříjemné těhotenské neduhy patří vznik strií, a to především na bocích, stehnech, hýždích, na břiše, ale i na prsou. Výskytu strií můžete do jisté míry předejít pravidelnou masáží (kterou si můžete provést i sama) a používáním mastných krémů. O tom, jak se provádí masáž problematických partií, se dozvíte příště! Prevence je pro vzhled pokožky velmi důležitá, neboť vzniklé strie po porodu bohužel nezmizí, pouze vyblednou.

Jak se bránit celulitidě
Dalším neduhem, který Vás může v těhotenství trápit, je celulitida, respektive zhoršení jejího stavu, což je dáno nejen váhovým příbytkem, ale také tím, že tělo má sklon k zadržování vody. Pití čisté neperlivé vody, pohybová aktivita a masáže Vám pomohou.

Praktické tipy
V těhotenství nemá mnoho maminek energii ani chuť na to, aby se věnovaly svému partnerovi. Pokud je to také Váš případ, dbejte na to, aby se Váš partner necítil odstrčený. Pokud nemáte chuť na milování, náš tip zní dobrá večeře, oboustranná masáž a něžné nekoitální aktivity.  

Přečtěte si také: 14. týden těhotenství, 15. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jména pro miminka: Jméno pro chlapce vybírejte s ohledem na jeho význam

Tagy: 13. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře