14. týden těhotenství

Datum publikace: 20.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(4. lunární měsíc)

Milá maminko, vítejte ve 2. trimestru! Přestože do porodu zbývá ještě spousta času, v porodnicích vyžadují registraci již ve 14. týdnu těhotenství.

Registrace do porodnice
Ve 14. týdnu těhotenství byste se měla zaregistrovat do porodnice, ve které chcete rodit. Se sebou si vezměte těhotenskou průkazku. Zkušenosti však ukazují, že registrace v porodnici neznamená, že Vás zde v budoucnu automaticky přijmou.

Problémy s kapacitou
Problémy s kapacitou mají zejména porodnice v Praze a okolí. Ale žádný strach! Když nebude zbytí, tak Vás přesto odrodí. Pokud bude ještě čas, obvolají okolní porodnice a pošlou Vás tam, kde mají místo. Nechceme Vás strašit, ale je lepší, když je člověk předem připravený na více alternativ.       

Jak roste miminko
Ve 14. týdnu těhotenství průměrné miminko měří kolem 9 cm a váží přibližně 50g. Pro Vaši představu tolik váží malá čokoláda! Vypadá jako malý skřítek. Dokáže vraštit obočí. Na ultrazvuku můžete rozeznat jeho bradu, čelo a nos.  

Předporodní kurzy
Pokud jste těhotná poprvé a máte pocit, že potřebujete více především praktických informací, můžete začít navštěvovat předporodní kurz. Na údaje, které jsou Vám nejasné v těhotenské průkazce, se můžete zeptat v poradně. Záhadné zkratky Vám spolehlivě objasní také internetové zdroje.

Masáž proti striím
A ještě pár slov ke slíbené masáži proti striím. Masírujte se ve sprše střídavě proudem teplé a studené vody. Můžete použít také masážní kartáč. Poté svou kůži na rizikových partiích, zejména na bocích, stehnech a břiše proštípejte prsty, dokud nezčervená.        

Praktické tipy
Ve 2. trimestru přiberou maminky nejvíce za celé období těhotenství. I když budete mít neovladatelné těhotenské chutě, snažte se nepřejídat. Uvařte si lahodný čaj (například zázvor s citronem nebo čerstvou mátu s pomerančem) a ten v průběhu dne popíjejte. Nejenže zmírníte Vaši touhu po jídle, ale také zajistíte, že budete mít správný pitný režim.  

Přečtěte si také: 15. týden těhotenství, 16. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jméno pro miminko: Holčičí jména a jejich význam

Tagy: 14. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře