16. týden těhotenství

Datum publikace: 17.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(4. lunární měsíc)

V 16. týdnu Vás v těhotenské poradně čeká další důležité vyšetření. Kromě pohmatového vyšetření a ultrazvuku absolvujete tzv. biochemický screening.

Biochemický screening
Biochemický screening je důležité těhotenské vyšetření, které se provádí z odebraného vzorku krve, aby bylo možno včas zjistit případné vývojové vady plodu. Pokud výsledky tohoto testu nevyjdou negativní, neznamená to ještě, že nosíte v sobě děťátko, které je postižené vývojovou vadou. Budete však muset absolvovat další vyšetření.

Amniocentéza
Jednou z možností je amniocentéza neboli odběr plodové vody. (Toto vyšetření se zpravidla provádí u rodiček starších 35 let.) Většina maminek se tohoto vyšetření obává, protože je spojeno s rizikem potratu. Toto riziko je však nízké.    

Jak se mění maminka
Prsní bradavky maminky jsou výraznější a tmavší. Vprostřed břicha se objevuje tenká tmavá linie, tzv. linea fusca. Můžete pozovat změny pigementace také v obličeji. 

Jak roste miminko
Tělíčko miminka je pokryto jemnými chloupky (lanugo), které mu pomáhají udržovat správnou tělesnou teplotu. Již brzy začnete cítit pohyby. Často je možné určit pohlaví. Miminko na konci 16. týdne měří 11-16 cm a váží průměrně 120 g.

Praktické tipy
Pokud se Vám zase vrátila chuť na kávu, věřte, že kofein není pro Vaše miminko vhodný, zvyšuje totiž frekvenci jeho srdečního tepu. Jestliže se bez kávy skutečně neobejdete, pijte kávu bez kofeinu. V lepších kavárnách Vám ji ochotně připraví. 

Pohodlí především
Důležité je nejen nošení pohodlného oblečení, především legín a tunik či šatů, které netísní bříško, ale také bot na nízkém podpatku. Příliš vysoké podpatky mají v těhotenství za následek bolesti páteře, nehledě na to, že v pokročilejším stadiu můžete mít problémy se stabilitou. 

Přečtěte si také: 17. týden těhotenství, 18. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jméno pro miminko: Řecká jména mohou nosit i české děti

Tagy: 16. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře