17. týden těhotenství

Datum publikace: 15.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(5. lunární měsíc)

Možná už slabě cítíte pohyby svého dítěte. Jsou však natolik nenápadné a nepravidelné, že si jich většina nastávajících maminek ani nevšimne.

První pohyby
V 17. týdnu již můžete cítit první pohyby. Jsou však velmi jemné, takže si jich skoro nevšimnete. Až získají na intenzitě, brzy je bezpečně poznáte. Některé maminky přirovnávají tyto první pohyby k motýlím křídlům. Mají pocit jako by měly v bříšku malého motýlka, který mává svými křídly.

Jak se mění maminka
Vaše přibývání na váze pokračuje. Pokud jste v prvním trimestru přibrala do 2 kg (anebo naopak zhubla), připravte se na to, že na konci 2. trimestru bude tento přírůstek několikanásobně vyšší. V tomto období těhotná žena přibere v průměru 6 kg. 

Zácpa v těhotenství
Zácpa patří mezi běžné těhotenské neduhy, které se začínají objevovat přibližně od 16. nebo 17. týdne těhotenství. Pokud Vám nepomůže dostatek pohybu a strava bohatá na vlákninu, zařaďte do jídelníčku přírodní projímadla, jako jsou sušené švestky, čerstvé meruňky, anebo červená řepa. V akutních případech pomohou glycerinové čípky, anebo čaj z listů senny. Pozor, ten se nesmí užívat v prvním trimestru těhotenství a v období kojení.    

Co je příčinou
A co je vlastně příčinou zácpy v těhotenství? Hormon progesteron, který snižuje pohyblivost tlustého střeva. K zácpě dále přispívá zvýšené vstřebávání vody v těhotenství, což způsobuje zhuštění střevního obsahu.  Proto byste měla v těhotenství hodně pít, zejména ráno na lačno.

Jak roste miminko
Miminko měří 13-17 cm a váží až 200 g. V děloze má zatím ještě dost místa, a proto se v ní čile pohybuje. Jeho tělocvična se však začne postupně zmenšovat. Od nynějška už nemá takřka nic jiného v plánu než růst. 

Tipy pro zdravé zuby
V těhotenství trpí většina žen zvýšenou kazivostí zubů. Hlavní příčinou je, že rostoucí plod odčerpává tělu matky potřebný vápník a fosfor. Nezapomínejte proto konzumovat mléčné výrobky. Doplňte svou stravu vitamínovými tabletami. Odborníci rovněž doporučují konzumaci výrobků z mořských řas. Objednejte se ke svému zubnímu lékaři.

Přečtěte si také: 18. týden těhotenství19. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jméno pro miminko: Jméno pro holku - tipy z celého světa

Foto: http://s3.images.com

Tagy: 17. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře