19. týden těhotenství

Datum publikace: 12.04.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(5. lunární měsíc)

Pokud jste tak ještě neučinila, zajděte ke svému obvodnímu lékaři na EKG. Toto vyšetření je velmi důležité.

Srdce v těhotenství
Proč je podstoupení vyšetření srdce, tedy EKG, v těhotenství tak důležité? Protože  srdce těhotné ženy je vystaveno velké zátěži! Pracuje totiž za dva. Výsledky EKG budou zaneseny do Vaší těhotenské průkazky. Někdy se může stát, že se v těhotenství objeví na ženském srdci šelest, který se šestinedělím odezní.

Pozor na nákazu
V těhotenství je nežádoucí užívání analgetik, antibiotik a dalších léků. Z tohoto důvodu se snažte vyhýbat místům se zvýšenou koncentrací lidí. V souvislosti s nemocemi v těhotenství se často hovoří o neštovicích. Ty však mohou být nebezpečné v prvním trimestru, anebo pár dní přede porodem a po něm.

Jak roste miminko
Na ultrazvuku můžete vidět, jak si Vaše miminko cumlá paleček, nebo dělá kotrmelce. V 19. týdnu lze už celkem bezpečně rozeznat pohlaví. Pokud máte ovšem štěstí a miminko se během vyšetření netočí zády. Pokožka je obalena vrstvou bílého mázku, který ji chrání před vysušením. Miminko váží kolem 20 cm a váží 250g.

Jak předcházet otokům
V minulém díle jsme Vám slíbili radu, jak alespoň částečně předcházet nepříjemným otokům. Především hodně pijte, čím více tekutin vypijete, tím menší je sklon k jejich zadržování. Omezte příjem soli. Boty na vysokém podpatku vyměňte za pohodlnější obuv. Při sezení si nedávejte nohu přes nohu. Procházejte se, kdykoli je to možné.

S masážemi opatrně
Pomoci Vám mohou také hodiny aqua aerobiku nebo manuální lymfodrenáž. Než se však rozhodnete tento druh masáže absolvovat, proberte tuto záležitost se svým gynekologem. Pokud jde o masáže, v těhotenství je třeba být obezřetná.

Které masáže jsou vhodné
Vhodné jsou pouze některé šetrné druhy masáže, například čínská masáž hlavy, jemná relaxační masáž, masáž krční páteře a samozřejmě také těhotenská masáž.          

Přečtěte si také:   20. týden těhotenství  , 21. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Jméno pro miminko: Jméno pro dítě - inspirováno slunným Španělskem

Tagy: 19. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře