28. týden těhotenství

Datum publikace: 31.03.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(7. lunární měsíc)

Převracíte celý dům nebo byt vzhůru nohama? Pustila jste se do úklidu spíže, vyhazujete nepotřebné věci a nakupujete nové? Malujete dětský pokojíček a dáváte dohromady výbavičku? Pořídila jste nové záclonky, ručníky a dokonce i ubrus?

Hnízdící syndrom
Pokud Vás nyní v 28. týdnu těhotenství přepadla nutkavá touha zvelebit své bydlení a připravit vše na příchod miminka, pak Vás postihl hnízdící syndrom. Není na tom nic špatného. Jen se na své miminko pěkně připravte. Alespoň zapomenete na některé těhotenské neduhy, stejně jako na obavy z blížícího se porodu. Ovšem, pozor, nezvedejte a nestěhujte nic těžkého, ale zaúkolujte své okolí.

Mazejte se proti striím
Mnoho těhulek trápí svědění kůže, a to především v oblasti břicha. Mazejte si své bříško tělovým olejem nebo mastným krémem, stejně jako prsa. Pravidelné promašťování kůže je také dobrou prevencí proti striím.  

Jak roste miminko
V 28. týdnu těhotenství Vaše miminko v bříšku hýbe rukama, zatíná prstíky v pěst, nebo si chytá nožičky. Má obočí, řasy a nehty. Tento týden konečně otevře oči. Před narozením je mají všechny děti modré. Miminko měří kolem 35 cm a váží takřka 1 kg. 

Jak prožívá těhotenství tatínek
Nemyslete si, že Váš partner těhotenství neprožívá. Někdy se v této souvislosti hovoří o těhotných otcích. Muži trpí jistou dávkou úzkosti, i když si to nepřipouští, což řeší různě. Třeba přejídáním. Někteří dokonce v průběhu těhotenství přiberou více než jejich partnerky. Dejte svému vystresovanému protějšku zřetelně najevo, že vše společně zvládnete.

Nekazte tatínkovi radost
Pokud budoucí tatínek nakupuje „nesmysly“, jako je např. autodráha, nebo fotbalový míč, nekazte mu radost. Vždyť se to za pár let bude hodit!    

Pořizování výbavičky
V 28. týdnu těhotenství už můžete začít připravovat výbavičku pro miminko. Pokud je to Vaše první, jistě mnoho kousků dostanete. Při nákupu oblečků pamatujte na to, že miminka rostou jako z vody a nepořizujte jich zbytečně mnoho. Finanční prostředky raději investujte do kvalitní autosedačky nebo postýlky.  

Přečtěte si také: 29. týden těhotenství, 30. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu

Foto: www.pixmac.com

Tagy: 28. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře