34. týden těhotenství

Datum publikace: 21.03.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(9. lunární měsíc)

6 týdnů před datem očekávaného porodu máte nárok na mateřskou dovolenou. Záleží na Vás, zda toho využijete. Většina maminek je v 34. týdnu těhotenství natolik unavená, že tohoto práva ráda využije.

Mateřská dovolená
Šest týdnů před datem očekávaného porodu máte nárok na mateřskou dovolenou. Pokud to dovolí Váš gynekolog, můžete na tuto dovolenou nastoupit i o něco později.

Alternativa mateřské dovolené
Na mateřskou dovolenou lze nastoupit nejdříve 8 týdnů před očekávaným termínem porodu. Pokud Vám není dobře a nárok na mateřskou Vám ještě nevznikl, případně nemáte nárok na PPM (peněžitá pomoc v mateřství), můžete požádat o pracovní neschopnost v souvislosti s porodem. 

Otec u porodu, ano či ne?
Přítomnost otce u porodu je nejen módní, ale i velmi praktická záležitost. Oceníte ji zejména v případě, že rodíte poprvé. Otec zde získá zajímavou a nepřenosnou zkušenost. Navíc si svého potomka v budoucnu více váží. Zlí jazykové však tvrdí, že by muž neměl vidět svou partnerku rodit, protože to může mít negativní vliv na jejich sexuální život.     

Jak roste miminko
Pokud by se miminko narodilo ve 34. týdnu těhotenství, muselo by sice zůstat nějakou dobu v inkubátoru, neměly by mu však hrozit žádné vážné zdravotní problémy. Miminko váží ke 2 kg a měří kolem 43 cm.    

Těšte se na miminko
Mnoho maminek namísto toho, aby doma v klidu odpočívaly, se na mateřské dovolené trápí obavami z blížícího se porodu. Mohou je přepadat i depresivní stavy. Abyste se těmto nežádoucím stavům vyhnula, doporučujeme plně podlehnout hnízdícímu syndromu. Pěkně si doma ukliďte a připravte vše na příchod nového člena rodiny. Čtěte si články o miminkách, chatujte a surfujte po internetu a těšte se to svoje!

Dávejte na sebe pozor
Náročné domácí práce, jako je drhnutí schodů, mytí oken, nebo věšení záclon, raději přenechejte někomu jinému! Věřte, že miminku je lépe u Vás v bříšku než v inkubátoru!  

Přečtěte si také: 35. týden těhotenství  ,   36. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu     

Foto: Visualstatistics.net

Tagy: 34. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře