36. týden těhotenství

Datum publikace: 17.03.2012

Kategorie: Těhotenství týden po týdnu

(9. lunární měsíc)

Vaše děloha je v současnosti patnáctkrát větší než před otěhotněním. Její okraj se nachází pod hrudní kostí a lze ho nahmatat. Není proto divu, že se Vám těžko dýchá a máte problém sníst běžnou porci jídla.

Maminka ve 36. týdnu
Ve 36. týdnu těhotenství už většina žen téměř nepřibírá, některé dokonce ztrácejí na váze. Nepříjemné jsou rovněž bolesti v oblasti třísel, stydké kosti, nebo na vnitřní straně stehen, které jsou způsobeny tím, že plod tlačí na nervové pleteně.

Už brzy přijde na svět
Možná už si každou chvilku říkáte, už aby to bylo za Vámi. Vydržte! Za pár týdnů se už budete radovat ze svého narozeného miminka! Pokud bude Váš drobeček pospíchat na svět, může se tak stát již velmi brzy.   

Jak roste miminko
Ve 36. týndu těhotenství váha miminka přesahuje 2500 g. Měří kolem 47 cm. V posledních několika týdnech přibere plod nejvíce za celé období svého nitroděložního vývoje. Miminko je považováno za donošené až po ukončení 37. týdne těhotenství.    

Braxton-Hicksovy kontrakce
Nejen prvorodičky mívají problém rozpoznat, zda už přišla ta pravá chvíle, kdy mají vyrazit do porodnice. Nepravidelné Braxton-Hicksovy kontrakce (známé jako tzv. poslíčci) mohou být velmi bolestivé.

Praktické tipy
Pokud si nejste jista, zda se jedná pouze o poslíčky, nebo o skutečné kontrakce, které bezprostředně vedou k porodu, raději se vydejte do porodnice. Zde platí, že je lepší přijet dvakrát dříve nežli jednou pozdě. Planý výjezd do porodnice není žádná ostuda. Někdy ani samotní lékaři nejsou schopni určit, zda začnete rodit za několik hodin, nebo dní. V nemocnici Vás vyšetří, natočí monitor, a v úplně nejhorším případě Vás pošlou domů.

Týden bez maminky
Pokud máte dítě předškolního věku, a chcete, aby byl tatínek přítomen u porodu, vymyslete operativní plán, kdo dítě pohlídá v době Vašeho odjezdu do porodnice, a kdo se o ně bude starat, až budete v porodnici. Žádný strach, babička nebo teta s tatínkem vše jistě dobře zvládnou. Pokud bude doma hospodařit tatínek sám, připravte se na menší nepořádek, nic horšího však nehrozí. Většina tatínků je šikovnějších, než nám dávají najevo.

Přečtěte si také: 37. týden těhotenství, 38. týden těhotenství

Všechny články na téma těhotenství týden po týdnu              

 Foto: Mmm.denik.cz

Tagy: 36. týden těhotenství | těhotenství týden po týdnu

Článek je vydán v rámci seriálu: Těhotenství týden po týdnu

Komentáře