Agresivní chování u dětí

Datum publikace: 17.02.2011

Kategorie: Výchova

Chová se Vaše dítě agresivně vůči ostatním dětem i vůči Vám? Ptáte se, kde se v něm agresivita bere? A jak máte jeho agresivní chování řešit?  

Obranná reakce

Odborníci upozorňují, že agresivní chování dětí často bývá pokusem o to upoutat na sebe pozornost. Pokud začne být Vaše dítě podrážděné a agresivní, ať už doma, nebo ve školce či škole, netrestejte ho bitím, ale nejprve se snažte zjistit, co se odehrává v jeho nitru. Necítí se opomíjené a pro Vás nedůležité? Nežárlí na svého sourozence? Ne zřídka lze pozorovat agresivní chování u dětí, kterým se narodí mladší sourozenec. Maminka s tatínkem, které doposud mělo prvorozené dítě jen pro sebe, se náhle věnují malému vetřelci. Rodiče to tak nevnímají, protože mají hodně práce i starostí a automaticky předpokládají, že jejich situaci starší dítě pochopí. Nemusí. Není ještě natolik vyspělé. V tomto případě může být agresivní chování formou protestu, anebo zoufalou cestou, jak na sebe upozornit, i za cenu, že se budete zlobit.          

Děti se učí napodobováním

Další příčiny agresivního chování lze hledat v okolním světě, svět filmů nevyjímaje. Vezměme si klasický příklad. Rodiče jsou šťastní, když se jejich potomek usadí u televize a alespoň chvilku je nechá, aby si v klidu dělali svou práci. Jenže současné televizní programy vysílají mnoho filmů, které jsou plné násilí, a tudíž pro děti krajně nevhodné. Násilí nenajdeme pouze ve filmech pro dospělé, ale také v některých animovaných seriálech pro děti. Dětem splývá hranice mezi skutečným světem a světem filmu. Když hlavní hrdina, se kterým se dítě ztotožní, používá k dosažení svých cílů násilí, nemůžeme se pak divit, když se dítě začne chovat agresivně. (Dítěti může připadat vtipná například scénka, kde někdo někomu vyrazí z ruky předmět. Druhý den to samo vyzkouší v praxi.) Především chlapce fascinují bitky, které později se snaží napodobovat. Věnujte tedy zvýšenou pozornost tomu, co Vaše děti sledují. Stejně tak se podívejte, jaký typ her hrají na počítači. Plusové body za zabitá zvířata nebo vojáky mohou agresi podpořit.  

Problém začněte řešit včas

Ale nesvádějme všechno na televizi. Mnoho dětí si bere příklad ze své vlastní rodiny, kde se nejčastěji otec chová agresivně k matce. Pokud se k sobě chováte korektně, mohlo takové chování vidět třeba u kamarádů. Agresivní chování u dětí je třeba začít řešit včas. Jestliže Vás jeho chování znepokojuje, neváhejte se obrátit na pedagogicko-psychologickou poradnu, kde Vám vysvětlí, jak máte dítěti pomoci ovládat jeho hněv, a poradí Vám, jak lze agresi plánovaně vybíjet. Temperamentní děti, které lze později charakterizovat jako choleriky, potřebují pravidelnou fyzickou aktivitu.               

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Školáci

Foto: www.pixmac.com

Tagy: agresivní chování u dětí

Komentáře