Bezpečí pro ty nejmenší

Datum publikace: 06.08.2010

Kategorie: Miminko | Batole | Bydlení

Záleží Vám jako rodičům na tom, aby pokojíček vašich dětí byl skutečně bezpečný a zároveň atraktivní? Pak dbejte na to, abyste dodrželi nejdůležitější zásady vztahující se k vhodnému uspořádání dětského pokoje. Tady jsou! 

Zábavný úkol
Zařídit dětský pokojíček se na první pohled může jevit jako celkem snadný a zábavný úkol. V domech bytové kultury, kamenných i internetových obchodech čeká spousta vkusného a originálního dětského nábytku, stejně jako stylové dekorace a doplňků všeho druhu. Jakmile však začnete více přemýšlet o tom, jak pokojíček zařídit, aby byl bezpečný, přehledný, a zároveň se v něm dítěti líbilo, začne Vám poněkud těžknout hlava. Pokud se ale budete držet následujících zásad, zařizování interiéru pro nejmladší členy rodiny zůstane radostnou záležitostí! 

Zabezpečte nábytek!
Úrazy, které si děti způsobí, když šplhají po nábytku, mohou být velmi vážné, v krajním případě až osudové. V bezpečném dětském pokojíčku pro nejmenší nemají vysoké úzké skříně co pohledávat. Za prvé se do nich dítě obtížně dostává (a tak je využívá pouze částečně), za druhé si při lezení po nábytku může ublížit. Pokud již takovou skříň v pokojíčku máte, dbejte alespoň na její důkladné ukotvení ke stěně! Z většího nábytku se těší velké oblibě především ne příliš vysoké vestavěné skříně. Jsou většinou velmi stabilní a poskytují velkorysý úložný prostor, což mají děti rády. Vestavěné skříně s prosklenými dvířky vypadají sice velmi elegantně (dítě by si zde mohlo například vystavovat své oblíbené figurky a další předměty, aniž by se na ně prášilo), jejich umístění v dětském království je však z hlediska bezpečnosti naprosto nežádoucí, a to i v případě dětí školního věku! 

Na podlaze nešetřete! 
Koberce patří mezi vděčná útočiště alergenů, a proto se od nich v oblasti zařizování dětských pokojů upouští. Většinou je nahrazuje plovoucí podlaha (děti jsou známí ničitelé podlah, a tak je lepší pořídit spíše laminát, nežli parkety z drahého materiálu), linoleum či marmoleum. Trendy je zateplovat podlahy z hladkých materiálů menšími koberečky či hracími dekami. Nyní ale zpátky k marmoleu, které se dlouhodobě osvědčuje jako vhodná podlahová krytina v dětských pokojích.

Marmoleum sice svým názvem trochu připomíná linoleum, ale s obyčejným linem nemá příliš mnoho společného. Vyrábí se totiž z ryze přírodních surovin. Samotný postup je založen na tom, že se směs složená z vápence, dřevité moučky, pryskyřice, lněného oleje a barevných pigmentů nalisuje na jutovou tkaninu. Jak vidíte, nikde žádné syntetické materiály, ani jiná chemie. Výsledkem procesu je nealergenní a odolná podlahová krytina, která se velmi snadno udržuje. Jak už to ale bývá, za kvalitu si rozhodně připlatíte. V žádném případě se nejedná o levnou záležitost. Nicméně vzhledem k tomu, že si malá princátka nejčastěji hrají na podlaze, se investice do kvalitního materiálu určitě vyplatí. Kromě toho se marmoleum může pochlubit krásným vzhledem a dlouhodobou trvanlivostí, která se uvádí v desítkách let. 

Atraktivní interiér 
Přestože respektování bezpečnostních zásad je v případě zařizování dětských pokojů hlavní prioritou, nemělo by upozaďovat atraktivnost celkového interiéru. Dítě by zde mělo mít své oblíbené kousky nábytku, například měkké čalouněné křesílko, stejně jako zajímavé doplňky, které zpříjemní jeho pobyt v jeho vlastním království. Nezapomínejte na to, že děti mají rády barvy, a že zde platí poněkud odlišné designérské zásady, než je tomu v případě ložnic a dalších místností pro dospělé.

Tip: Pokud již s Vámi dítko komunikuje, zeptejte se ho na jeho názor, i když budete znát předem jeho odpověď. Třeba, zda by si do pokojíčku přálo žlutý, či modrý stan. Když bude mít pocit, že si něco samo vybralo, bude z toho mít mnohonásobně větší radost!

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Zdraví a výživa

 

Komentáře