Cestování v těhotenství

Datum publikace: 15.02.2017

Kategorie: Hry a volný čas | Těhotenství týden po týdnu

Také máte chuť vyrazit někam do ciziny, třeba k blahodárnému moři, obáváte se však o zdraví Vašeho ještě nenarozeného drobečka?

Jsme tu od toho, abychom Vám poradili, jak možná rizika spojená s cestováním co nejvíce eliminovat. 

Je cestování v těhotenství dobrý nápad?
Ano i ne. Záleží na tom, kdy, kam, jak a s kým cestujete. Podle odborníků je těhotenství nejstabilnější v období mezi 20. a 27. týdnem. Riziko potratu nebo později předčasného porodu je mnohem nižší než v ostatních týdnech. Většina lékařů z tohoto důvodu doporučuje svým pacientkám dovolenou právě ve druhém trimestru jejich těhotenství. Druhý trimestr je obecně považován za ten nejpříjemnější. Počáteční obtíže, které trápí většinu žen, jako jsou ranní nevolnosti a nadměrná únava v 5. měsíci zpravidla odezní (i když existují ženy, které mají tu smůlu, že je tyto nepříjemnosti trápí od samého počátku gravidity až do porodu). Obtíže charakterizující poslední trimestr, jako je nadměrný tlak na bránici a močový měchýř, k nimž se ještě přidá celková „neohrabanost“, má žena teprve před sebou. 

Kam cestovat?
Vzhledem k jinému stavu Vám vřele doporučujeme, cestovat do vyspělých zemí, kde nehrozí zvýšené riziko infekce, a kde Vám v případě potřeby může být rychle poskytnuta pomoc. Při výběru destinace a ubytování myslete především na Vaše pohodlí. Využít můžete také last minute zájezdů. Nejsou vhodná ani místa s příliš vysokou teplotou vzduchu. 

Letadlem?
Milé dámy, dostáváme se k otázce, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Obecně se uvádí, že pokud nenastanou komplikace, je letecká přeprava mnohem komfortnější než automobilová. (Autobus jsme z našeho rozhodování předem vyloučili.) Jenže kdo má vědět, že nenastanou komplikace? Někteří lékaři jsou přesvědčeni o tom, že pokud těhotná žena vyloženě letět nemusí, nechť raději neletí. Druhá skupina lékařů, ne nutně mladších, se domnívá, že letadlo je pro přepravu těhotné ženy pohodlným dopravním prostředkem a není zde důvod k obavám. Letecké společnosti běžně přepravují těhotné ženy do 36. týdne těhotenství. Do 27. týdne mohou tyto ženy cestovat naprosto volně, (tento údaj se může u jednotlivých společností až o několik týdnů lišit), od 28. do 36. týdne vyžadují lékařské potvrzení, že těhotenství probíhá bez problémů. Pokud se rozhodnete letět, nevolte příliš vzdálené destinace, pijte během letu dostatek tekutin a občas se projděte v uličce.

Autem? 
Cestování autem má tu výhodu, že člověk může zastavit, kdykoli potřebuje, případně se rychle přemístit k nejbližší gynekologické ambulanci či porodnici. Pokud cestujete do ciziny autem, vždy si udělejte plán cesty s vyznačením míst, kde Vám může být poskytnuta pomoc. Nezapomeňte si na Všem mobilním telefonu aktivovat roaming. Budete tak mnohem klidnější. 

Správný parťák
Třebaže jste povahou spíše dobrodruh, vyrazit na dovolenou s nezodpovědnou kamarádkou, kamarádem, nebo partou nezodpovědných lidí, je zbytečný hazard. Dnes je naprosto běžné, že těhotné ženy sportují, cestují a mnohdy vykonávají i velmi náročná povolání, ale ať si to přiznají, nebo ne, jejich stav přece jen vyžaduje určité ohledy. Proto je také záhodno, aby se vydaly na cesty s člověkem, na kterého se mohou vždy spolehnout. V ideálním případě se svým partnerem, s nímž dítě čekají, nebo třeba se svou maminkou.

Sedět doma je škoda
Jestliže zvolíte vhodnou dobu, ten správný dopravní prostředek, destinaci i osobu spolucestujícího, není zdraví Vašeho nenarozeného potomka ani Vaše ohroženo o nic více, nežli v běžném životě. Pokud jste zdravá a Vaše těhotenství probíhá bez komplikací, byla by škoda, zůstat sedět doma a neužít si dovolenou, která Vám umožní načerpat energii, kterou budete jistě už brzy potřebovat! Přejeme Vám šťastnou cestu!

Přečtěte si také

Tagy: cestování v těhotenství

Komentáře