Chřipka. Očkování. Léčba.

Datum publikace: 18.08.2010

Kategorie: Zdraví a výživa

Chřipka je velmi časté virové onemocnění, které se rychle se šíří. Své dítě proti ní můžete buď očkovat, anebo je léčit.    

Co byste měli vědět o očkování

Chřipka patří do skupiny infekčních onemocnění horních cest dýchacích. Její léčba trvá přibližně týden. Pro zdravé děti a dospělé nepředstavuje závažné onemocnění. Chce to klid na lůžku a dostatek tekutin. Podávané léky záleží na průběhu nemoci, zda má pacient například vysoké horečky. Přestože se nejedná o závažné onemocnění, chřipku se nevyplácí podceňovat. Zejména dospělí mají tendenci tuto nemoc přecházet. To může mít neblahé následky na jejich zdraví, ale i na zdraví ostatních, protože je nakazí. Mnoho rodičů chce sebe a především své děti před chřipkovými viry ochránit, a proto je očkují. Nemyslete si však, že své děti a sebe jednorázově naočkujete a dalších deset let Vaši rodinu nemusí chřipka zajímat. Tak jednoduché to bohužel není. Každoročně totiž vznikají nové kmeny virů a nikdy nevíte, které z nich v blízké době navštíví naši republiku. Pokud Vám má očkování zajistit účinnou ochranu, pak se musíte nechat očkovat každý rok. Očkování proti chřipce není povinné a zdravotní pojišťovna ho nehradí. Některá zdravotnická zařízení však poskytují očkování zdarma, případně za symbolický poplatek. Ani způsob aplikace vakcíny – injekcí- není zvláště pro děti příliš příjemný. Očkování však zpravidla nemá vedlejší účinky. Tento způsob ochrany není vhodný pro každého. Nedoporučuje se kojencům a osobám, které trpí alergií na vejce a vaječné produkty.                  

Dítě jako pacient

Jak již bylo řečeno, člověk postižený chřipkou, potřebuje klidový režim. Ten se však u malých pacientů těžko dodržuje, zejména když už nemají horečku. Většina rodičů proto dovolí dětem, aby si prohlížely nebo četly knihy, či se dívaly na pohádky v televizi. U mladších dětí je dále obtížné měření teploty a podávání léků. Miminkům se proto donedávna měřila teplota především rektálně (zasunutím teploměru do řitního otvoru). Nedávno byl však vynalezen praktický teploměr zabudovaný v dudlíku. Tak doufejme, že se začne brzy běžně prodávat. Když podáváte léky dětem, nejlepší je, pokud jsou ve formě sladkého sirupu nebo čípků. Některé léky jsou však k dostání pouze v podobě prášků. Dítě naučíte polykat prášek následovně. Ukážete mu místo na jazyku, kam si ho má položit. Když ho tam položí, napije se trochu tekutiny, podrží ji pod jazykem, pak zakloní hlavu a obojí spolkne. Pozor! Polykat prášky učte pouze děti od 3 let!   

Přečtěte si také:

Navštivte také: Maminky a tatínkové, Jak být dobrým rodičem

Tagy: chřipka

Komentáře