Citové pouto mezi dítětem a rodiči se vytváří ještě před porodem

Datum publikace: 06.04.2013

Kategorie: Těhotenství | Miminko

Pevné citové pouto mezi rodiči a dětmi je důležité pro harmonický vývoj dítěte. Toto pouto bývá zpravidla u maminek silnější, což je dáno tím, že těhotenství přísluší výhradně ženám.

První pohyby a přiložení  

Většina maminek přiznává, že se pouto mezi nimi a miminkem začalo utvářet v okamžiku, kdy ucítily jeho první pohyby, anebo ještě dříve, když viděly snímek z ultrazvukového vyšetření. Tatínkové si toto pouto vytvářejí, když se dotýkají bříška své těhotné partnerky. Další neméně významná etapa utváření pouta začíná na porodním sále. Právě z důvodu, aby bylo citové pouto mezi matkou a dítětem co nejsilnější, se lékaři snaží, aby bylo miminko co nejdříve, co opustilo lůno matky, přiloženo. Tatínek by si měl novorozence ze stejného důvodu co nejrychleji pochovat. Ideální tedy je, když je přítomen u porodu.           

Prohlubování vztahu   

K utváření silného pouta je důležité, aby rodiče trávili s miminkem hodně času, hladili ho, chovali a laskali. K vytváření pouta mezi matkou a dítětem významně přispívá kojení. Jestliže miminko kojit nemůžete, snažte se mu tento kontakt nahradit větším množství hlazení. Svůj vztah k miminku prohloubíte také tím, že mu budete provádět kojeneckou masáž. Pokud ji chcete miminku provádět, doporučujeme Vám, abyste si zaplatili lekci u fyzioterapeuta, který masáž kojenců provádí.  

Tagy: citové pouto mezi dítětem a rodiči | miminko | těhotenství

Komentáře