Co děti? Mají si kde hrát?

Datum publikace: 14.02.2012

Kategorie: Hry a volný čas | Maminky a tatínkové

Rodinná dovolená mívá jeden zásadní problém: co s dětmi? Jistě, České a Saské Švýcarsko, to je nepřeberná nabídka výletů, které děti budou určitě bavit, dá se stoupat do skal, jezdit na lodičkách v soutěskách, šplhat na rozhledny, lyžovat, sáňkovat... Ale přece jen – občas to chce vymyslet akci určenou jen a jen jim – a prožít si to s nimi, jako by nám zase bylo pět.

Dům plný tajemství a skvělé zábavy
V Krásné Lípě na náměstí stojí Dům Českého Švýcarska. Expozice České Švýcarsko – život, tajemství, inspirace, to je dvoupatrová interaktivní zábava pro celou rodinu.

 
Kulisou dřevěné Pravčické brány vejdete do světa, který vás okamžitě pohltí, a budete potřebovat všechny smysly, abyste ho pořádně probádali. Ze všech stran se ozývají zvuky, které ilustrují, nač se právě díváte nebo čeho se dotýkáte. Výstavní panely jsou spíše než ke čtení – ke hraní. Můžete tu střílet z mravkolví díry na mravence, tipovat, které pylové zrnko patří ke kterému stromu, nahlédnout do ledové jeskyně, můžete vystoupat na minirozhlednu, zlézt malou lezeckou stěnu, posedět ve skalní kapli, nahlédnout do nekonečného skalního komínu, kráčet opatrně po měkké půdě i po stopách kramářských vozů vyrytých do kamene. Kolem schodů do dolního patra kolotá voda v potoce se štěrbinovým přechodem pro lososy, jehož pomocí lososi překonávají překážky, když plují proti proudu. Je tu stůl přírodovědce, kde se dá bádat nad mikroskopem, sahat do tajemných šuplíků a hmatem tipovat, kterému zvířeti patří která kožešina, čich dostane zabrat při hádání bylin, v koutku hudebníků se dá hrát na xylofon, v archeologické expozici zase nacházet a štětcem ometat střepy pravěkých nádob.
Největší atrakcí je ale jezevčí nora. Dá se do ní vlézt a dobloudit až do pelíšku ke starému jezevci. A když už je hraní a běhání dost, čeká nás přítmí kinosálu s báječným krátkým dokumentem Krajina tajemství anebo hned vedle kombinovaná projekce, při které se sedí na zemi a film o působení živlů na krajinu běžící na třech plátnech je doplňován světlem náhle odhalovanými exponáty, na které se, jako na všechno v téhle báječné expozici, dá sahat a prozkoumávat je, jak je libo. Celý prostor je dvojjazyčný (česko-německý).
 
Tajemství přírody pod střechou

Jedna jistota nejen pro dny špatného či mrazivého počasí je v Krásné Lípě. Tady, na náměstí v Domě Českého Švýcarska 27 může celá rodina strávit velmi příjemné odpoledne. Zdejší interaktivní expozice, to je vlastně národní park v kostce. A pozor, žádné vitríny s akademickými popisky – na co se nesáhne, to tajemství nevydá. Ať je vám kolik chcete, tady budete chvíli geologem, archeologem, hudebním skladatelem, přírodovědcem, formanem, poutníkem, skálolezcem, malířem, budete sdílet noru s jezevcem a potoční přechod s lososy, sestřelíte (anebo taky ne) mravence do mravkolví díry, budete hádat, co k čemu patří a jak to funguje, anebo se prostě posadíte a necháte se omámit kouzelným vyprávěním z deníku Hanse Christiana Andersena o putování po krajině Českého Švýcarska v magickém filmu Krajina tajemství.
 
Za zvířaty na Pastýřskou stěnu

Co neselže nikdy, je zoologická zahrada. A Děčín má jednu z nejpůvabnějších v zemi. Není rozlohou velká, je ale citlivě zasazena do lesoparku na temeni Pastýřské stěny. Žije tu na 110 druhů zvířat, z nichž některá nenajdete v žádné jiné zahradě u nás. Největším hitem je velkorysý výběh medvědů, oblíbená je expozice vodních ptáků a nový výběh jezevců... Děti tu nevyjdou z her a řádění – je tu areál s průlezovým hradem, lanová opičí dráha, kamzičí mini stěna, obrovské člověče, nezlob se, dřevěné plastiky zvířat, hry o zvířatech a na zvířata v celém areálu, kontaktní koutek, kde se dají zvířata hladit i krmit... V přehledné a členité zoo se dá strávit klidně celý den a člověku to ani nepřijde.

Dům Českého Švýcarska
Denně 9–17 hodin (v létě do 18 hodin, v lednu a únoru do 16 hodin)
Telefon: +420 412 383 413
www.ceskesvycarsko.cz
 
Aktivity jsou uskutečněny v rámci projektu TREND – Přeshraniční ekologická výchova v oblasti ochrany přírody a trvale udržitelného rozvoje v Českosaském Švýcarsku, Hornolužickém pohoří a Lužických horách. Projekt je realizován v rámci Programu Cil3/Ziel3, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.
 

Tagy: české švýcarsko

Komentáře