Cukrovka u dětí

Datum publikace: 26.02.2012

Kategorie: Zdraví a výživa

Dětská cukrovka je závažné onemocnění, které může způsobit celá řada faktorů. Nejčastěji jsou na vině genetické dispozice nebo obezita. Cukrovka u dětí se musí léčit. V zájmu pacienta je její co nejvčasnější zjištění.

Příznaky dětské cukrovky 
Pro cukrovku jsou typické následující příznaky: dítě je nápadně často unavené, náchylné k nákaze infekčními nemocemi, a tedy i často nemocné. Nápadná je velká a častá žízeň a časté močení. Malí pacienti mohou dále trpět nechutenstvím anebo bolestmi hlavy. Pokud máte podezření, že se u Vašeho dítěte objevily některé z příznaků, neprodleně zajděte k lékaři, aby zajistil potřebná vyšetření, a mohla být zahájena včasná léčba. Vyšetření se provádí na základě rozboru odebrané krve a moči.  

Léčba cukrovky   
Dětská cukrovka je dlouhodobá a trvalá. Dítěti je nutno podávat inzulín ve formě injekcí a stále přitom hlídat hladinu cukru v jeho krvi. Velký důraz je nutno klást na pitný a stravovací režim. Strava dítěte musí být pravidelná a pestrá.       

Život s cukrovkou
Dítě by se mělo naučit žít s cukrovkou tak, aby ho co nejméně omezovala na životě. Mělo by se naučit podávat si samo léky, aby si připadalo samostatné. Mělo by mít u sebe zdravotní průkaz nebo náramek. Mělo by být poučeno o tom, jak moc je důležité dodržování režimu stanoveného lékařem. Přestože se o dítě bojíte, neomezujte jeho pohybové a další aktivity z titulu cukrovky více než je nutné. Aby si dítě nepřipadalo mezi dětmi jako outsider, je dobré seznámit ho také s dětmi, které trápí tentýž zdravotní problém.

Přečtěte si také

Tagy: cukrovka u dětí

Komentáře