Děti by se měly do školky těšit

Datum publikace: 18.04.2012

Kategorie: Předškoláci

Ne každé dítě chodí rádo do školky. Pokud chceme, aby se to naše do školky těšilo, musíme ho správně motivovat. Motivace začíná ještě v době, než dítě začne do školky chodit.  

Než začne chodit do školky 
Když je dítě nuceno chodit každý den do školky proti své vůli, může mu to způsobit vážné trauma. Z tohoto důvodu je radno začít připravovat dítě na školku již s několikaměsíčním předstihem. Před nástupem dítěte do školky s dítětem o školce často mluvte. Vyprávějte mu o veselém domečku, kde si děti spolu celý den hrají a mají spoustu krásných hraček. Pokud máte možnost zajít do školky v den otevřených dveří, rozhodně jí využijte. Na školku si snáze zvykají děti, které vedou jejich rodiče k samostatnosti (oblékáním počínaje a rozhodováním konče), a které jsou na odloučení zvyklé (například občas tráví svůj čas u příbuzných, anebo chodí do mateřského centra na nějaký kroužek). Když začne dítě do školky chodit, nenechávejte ho tam zpočátku dlouho a dejte mu se sebou jeho oblíbenou hračku, aby se necítilo ve školce opuštěné. Délka adaptace na nové prostředí je u dětí různá. Většina dětí se aklimatizuje v průběhu jednoho až dvou měsíců.      

Aby se dítě těšilo na druhý den 
Mnoho dětí, které se do školky těšily, začne po určité době chodit do školky nerado. Některým nevyhovuje pravidelná rutina, jiné děti mohlo ve školce něco zklamat. Pokud Vám dítě sdělí, že už nechce do školky chodit, snažte se reagovat klidně. Vysvětlete mu, že každý máme své povinnosti, že například Vy chodíte do práce. Po dobu, kdy je ve školce, doma nikdo není, a ono by zde bylo opuštěné. Dále se snažte zjistit, co je hlavním důvodem, proč dítě na školku zanevřelo, případně si promluvte s jeho učitelkou. Riziko, že začne dítě návštěvu školky odmítat, můžete částečně zmírnit sami. Především tím, že vždy budete slovo (když slíbíte, že dítě půjde po o, nesmíte ho zklamat). Nikdy dítěti školkou nevyhrožujte (mnoho rodičů s oblibou dětem říká, že když je budou zlobit, zůstanou ve školce až do večera). Tip: Podporujte dítě v kamarádství s dětmi z jeho třídy, třeba některé dítě pozvěte k sobě domů. Když bude mít Vaše dítě ve školce stálého kamaráda, bude se na druhý den více těšit.

Přečtěte si také

Tagy: děti by se měly do školky těšit

Komentáře