Dětské úrazy o prázdninách a jejich prevence

Datum publikace: 05.07.2011

Kategorie: Zdraví a výživa

Zatímco děti o prázdninách odpočívají od svých školních povinností, jejich rodičům nastává období, kdy jsou ve střehu více než obvykle. Dětské úrazy hrozí o prázdninách více než během školního roku.      

Prevence úrazů doma

Smutné statistiky dokazují, že k nejvíce dětským úrazům dojde paradoxně doma. Děti zůstávají o prázdninách často samy doma, navíc mají spoustu volného času k vymýšlení lotrovin a provádění nejrůznějších pokusů, které nemusí dobře dopadnout. Z tohoto důvodu je nutné odstranit z dosahu dětí všechny nebezpečné předměty, především léky a chemikálie. Nespotřebované léky byste proto měli vracet do lékárny a neuchovávat je doma. Chemikálie, jako je například čistič odpadů, anebo hořlaviny je lepší mít raději pod zámkem. Zásuvky je třeba chránit kryty nejen před batolaty, ale i před malými školáky. Pro jistotu schovejte i ostré předměty a zápalky. Pro jistotu naučte své děti telefonní čísla tísňového volání.   

Prevence úrazů venku

Voda k létu patří a k ní i příslušná rizika. Nejčastější příčinou tragédií jsou skoky do vody, kdy děti špatně odhadnou její hloubku. Přestože Vaše děti umí plavat, nepouštějte je k vodě bez dozoru dospělé osoby. Nejlepší samozřejmě je, když je doprovodíte Vy sami. Spousta dětských úrazů vzniká při sportu. Na ochranných pomůckách, jako jsou přilby a chrániče, se nevyplácí šetřit. Samostatnou kategorii přestavují autonehody. Vysvětlete dětem, jak moc je důležité, aby byly během jízdy přivázány, a naučte je, aby Vám ohlásily, pokud je náhodou, třeba v rozčilení, zapomenete připoutat.       

Přečtěte si také:

Navštivte také: Bydlení, Porod

Tagy: dětské úrazy o prázdninách

Komentáře