Dětský pláč při loučení ve školce

Datum publikace: 08.12.2011

Kategorie: Předškoláci

Pláče Vaše dítě při ranním loučení ve školce? Anebo se do školky teprve chystá a Vy máte strach, jak tuto situaci zvládnete? Poradíme Vám.   

Výčitky z odloučení 
Většinu rodičů nejvíce trápí, že když dítě odvedou do školky, tak se při rozloučení rozpláče, a odmítá ve školce zůstat. Co teď? Není dítě na školku moc malé? Nejsem tyran, že ho zde nechávám? Neodložíme tu školku raději o rok? Všechny tyto výčitky se nám honí hlavou. Jsme skutečně tyrani? Kdepak, drtivé procento dětí přestane po odchodu rodiče plakat a zapojí se do hry s ostatními. Po nějaké době loučení s pláčem obvykle přestane. Tato doba je u dětí různě dlouhá, některé děti si na ranní loučení zvyknou během týdne, jiným to může trvat i dva měsíce. Dodržení níže uvedených zásad Vám pomůže, aby se Vaše se dítě s ranním loučením smířilo co nejdříve:                   

  1. Mluvte s dítětem o jeho nástupu do školky v předstihu několika měsíců a vyprávějte mu, že ve školce je mnoho krásných hraček, se kterými si děti krásně hrají.
  2. Pokud dítě pláče, řekněte mu, že také Vám bude v práci smutno, ale že potřebujete vydělat korunky, za které si společně cestou ze školky něco koupíte.
  3. Proces loučení nikdy zbytečně neprotahujte.
  4. Dovolte dítěti, aby si vzalo do školky svou oblíbenou hračku.
  5. Dejte při loučení dítěti nějakou drobnou laskominu (pozor ale, ať máte vždy něco v kapse).

Přečtěte si také

Tagy: dětský pláč ve školce

Komentáře