Díl 13. Míšánek a ještěři

Datum publikace: 28.05.2011

Kategorie: První rok batolete

Možná si ještě pamatujete, že Míšánek má rád ještěry. Dědeček se rozhodl, že mu udělá radost a pozval Míšánka (samozřejmě i s Barunkou a maminkou) na ještěry do Dinoparku.

Výlet za ještěry

Zatímco Barunka se bála a držela se od ještěrů v uctivé vzdálenosti, Míšánka museli dědeček s maminkou bedlivě hlídat, aby nevlezl ještěrům rovnou pod nohy. Plastoví ještěři vypadali jako živí. Otáčeli hlavami, ukazovali zuby, hýbali svými ocasy a také vydávali strašlivé zvuky. Míšánek mezi ještěry nadšeně pobíhal a napodoboval ještěří řeč. V kočárku nechtěl zůstat ani náhodou. Po dovádění v Dinoparku čekal Míšánka oběd, cesta vlakem a ještě malý kousek autem. Maminka se těšila, že bude unavený a dá ho spát, Míšánek však řádil až do večera jako ještěr. Zato druhý den ráno si pěkně přispal. A že nevíte, kam chtěl jet? Otevřel si svou skříňku, vzal si botičky a vestičku a chtěl zase za ještěry. Aby nebyl zklamaný, vzala ho maminka s Barunkou se sebou na nákup. Míšánek dostal dětskou sekačku, aby mohl sekat jako táta a Barunka zase zahradní kolečko.    

Míšánek nechce mléko

Přestože mléko představuje pro batolata důležitý zdroj živin, Míšánek ho tvrdohlavě odmítá. Již od osmi měsíců začal odmítat mateřské mléko. Od šestnácti měsíců nechce ani Sunar. Dříve mu tatínek, protože je na rozdíl od maminky ranní ptáče, dával v 6 ráno lahvičku teplého mléka a chlapeček ji celou vypil. Pak mu ji začal vracet plnou. Maminka má obavu, aby se Míšánek dobře vyvíjel, a tak mu ze Sunaru připravuje pudinky, kaše a další jídla. Jenže Míšánek jim moc nedá. Mnohem raději má tvarohy a sýry. Chutnají mu také jogurty, nejvíce kozí. Zítra maminka vyzkouší sojové nebo rýžové mléko.    

Období vzdoru

3. června bude Míšánkovi rok a půl. V tomto období začíná u dětí první období vzdoru. Zatím je Míšánek celkem hodný chlapeček. Když mu tatínek nebo maminka řeknou, že něco nemá dělat, například že si nemá stoupat na židli, anebo odcházet ze zahrádky, poslechne. Jediné, v čem neposlouchá, je házení věcí na zem. Když už nemá hlad, hází pod stůl brambory, těstoviny, maso, prostě, to, co je zrovna na stole. Rozzlobit se ale umí, a to když se mu něco nedaří tak, jak by si přál. Tak třeba ráno mu nešel připevnit vozík za traktor, a tak s obojím praštil o zem a nadával u toho.      

Umí se sám přebalit

Špinavá plenka je Míšánkovi nepříjemná, umí se sám svléknout, sundat si plenku a vyhodit ji ven z postýlky. Když na to rodiče nepřijdou včas, dokážete si jistě představit, jak to v jeho postýlce vypadá. Přišel čas začít učit Míšánka na nočník. Příště se Vám Míšánek pochlubí, jak mu to jde.   

Tagy: 17 měsíců

Komentáře