Díl 14. Čtyři a půl měsíce

Datum publikace: 02.07.2010

Kategorie: První rok miminka

Neuplyne ani šest týdnů a Vašemu děťátku už bude půl roku! To ale uteklo, že ano! Ale nepředbíhejme událostem. Na období, kdy miminku bylo něco přes čtyři měsíce, si ještě nejednou rádi vzpomenete. 

Když nechce pást koníky

Vedle sání, dýchání a dalších činností, které jsou nezbytné pro život malého savce, miminko v tomto věku dokáže například vydávat poměrně širokou škálu různých zvuků, nebo dobře držet hlavičku. Kromě hlavy ovládá už i záda. Když ho položíte na bříško, pase koníky. Některým miminkům se do pasení moc nechce. Reakce kojence může vypadat následovně. Podiví se, že vidí svět obráceně, zvedne hlavu, pak ji položí a začne si kousat pěstičku. Když ho do minuty neobrátíte zpátky na zádíčka, rozpláče se. Jak tuto situaci řešit? Rozhodně své miminko netrapte. Krční páteř sice posilovat potřebuje, když ale necháte ležet řvoucí miminko na bříšku, ničeho stejně nedosáhnete. Co tedy máte dělat? Pokládejte svého drobečka na bříško častěji, třeba osmkrát denně, ale vždy na velmi krátký časový interval. To proto, aby se nestihl rozčílit.  Pokud je Vaše miminko, jak se říká, tak trochu línější, netrapte se tím. Před dávnými časy kojence na bříško nikdo nepokládal, a přesto z nich vyrostli zdraví jedinci s dobře vyvinutou krční páteří. Pasení koníků je předstupněm k lezení, které ho jistě bude bavit mnohem více. Na lezení je ještě nějaký ten měsíc čas, ale dočkáte se. Až se z miminka stane lezec, společně doženete vše, co jste předtím zanedbali. Tip: zkuste umístit do výše jeho očí (v případě zvednuté hlavičky) nějaký zajímavý předmět nejlépe červené barvy.        

 Hračky s melodiemi ho potěší 

Skoro všechna miminka vzbuzují dojem, že mají hudební nadání. Vždy je potěšíte, když jim pustíte nějakou milou melodii. Na postýlce či ohrádce má proto své místo zavěšená hračka, která dokáže zahrát písničku. Velké oblibě se těší tzv. natahovací zvířátka, třeba prasátko nebo želvička. Obsluha tohoto typu hraček je velmi jednoduchá, jak jinak, když jsou určeny pro tak malé děti. Stačí zatáhnout za šňůrku a hudba začne hrát.  Za poslechu melodie začne miminko živě pohybovat ručičkama a nožičkama, vypadá to, jako by někam běželo. Někdy se hovoří o pohybech připomínajících plavání. Když hudba dohraje, miminko ztichlou hračku ještě chvilku pozoruje. „Co se to stalo?“říká si. Pak si zavolá svého asistenta (to jste Vy), aby mu ji znovu natáhl. Miminkům se silnýma ručičkama se občas podaří natáhnout svou hračku bez cizí pomoci. A to je fajn, protože se na chvilku sama zabaví a jejich maminky mezitím stihnou vyžehlit alespoň to nejnutnější, anebo si udělat manikúru.               

 Pevný režim prospěje všem     

Čtyřapůlměsíční kojenec zdaleka neprospí tak velkou část dne jako novorozenec. Nespornou výhodou však je, že spí mnohem delší časové úseky. Pokud Vaše není dítě noční pták, a dobře je nakrmíte, pak může spát i celou noc. V průměru tedy něco kolem 7 hodin. Dalších šest až sedm hodin naspí ještě přes den. Tyto hodnoty jsou však spíše orientační. Jak sami dobře víte, každé dítě je jiné. I pokud jde o potřebu spánku. Tip: Snažte se vytvořit dítěti pevný režim, jehož součástí je pravidelný dopolední a odpolední spánek. Jestliže nebude chtít spát, na pevném režimu přesto trvejte. Nechte miminko alespoň půlhodinku o samotě v jeho postýlce. Když ho tam položíte v ten správný okamžik (kdy samo cítí, že se bez společnosti Vaší rodiny i rádo obejde), nebude ani moc protestovat. V případě, že se rozzlobí, ho klidně nechte 5-10 minut „nadávat“. Poté se přesvědčte, zda nemá nějaký problém. Stejně jako doba spánku se zpravidla ustálí i počet krmení. Čtyřměsíční kojenec by měl jíst asi pětkrát denně. Pokud je jediným zdrojem jeho potravy mateřské mléko, může to být i častěji. Zde je však třeba pečlivě rozlišovat, kdy slouží prs k utišení hladu, a kdy ne. O tom, jak to poznáte, si však povíme až příště!   

Díl 15. Tahá za šňůry a pokouší se plazit

Přečtěte si také:

Foto: www.samphoto.cz

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře