Díl 14. Míšánek má rok a půl

Datum publikace: 07.06.2011

Kategorie: První rok batolete

Další půlrok uběhl jako voda a Míšánek má už své třetí půlnarozeniny. V tomto období napodobuje dospělé a stává se z něho velký pomocník. Je velmi čiperný a moc toho už přes den nenaspí.  

U paní doktorky

V 18 měsících absolvují batolata povinnou preventivní prohlídku u pediatra. Dítě se v jejím rámci měří, váží a kontroluje se jeho celkový zdravotní stav. Tato prohlídka bývá velmi podrobná, neboť další následuje až ve 3 letech věku. Míšánek na 18 měsících vážil přes 10 kg a měřil takřka 83 cm. Jak vidíte, pěkně nám vyrostl. Je zdravý a silný a má 16 mléčných zoubků. Přesto je někdy líný některé potraviny kousat, a to především kuřecí maso. Jídlo si však umí vychutnat. Rád chodí do restaurací, kde dokáže i hodinu sedět spořádaně u stolu.     

Samostatný chlapeček

Od té doby, co se Míšánek postavil na vlastní nožičky, chce spoustu věcí dělat sám. Za ručičku s maminkou jde, jen když on sám chce. Na zahradě to nevadí, ale venku na ulici to bývá někdy trochu problém. Období, kdy Míšánka znepokojovalo, když viděl svou maminku odcházet, pomalu odeznívá. Míšanka teď nejvíce zajímají autobusy, auta, motorky, traktory, prostě vše, co má kola. Neméně ho však zajímají domácí práce, jako je především vaření, zametání, luxování a hlavně zalévání. Každý den mamince pomáhá. Ovšem věc, která ho v posledních několika dnech nejvíce fascinuje, je zahradní krb s grilem. Když se nikdo nedívá, uteče z dětského koutku (mají s Barunkou na zahradě dřevěný domeček s pískovištěm a také skřítkovskou terasu) a hurá pod pergolu. Tam se zmocní grilovacího náčiní a obsluhuje vyhaslý krb. Nebezpečné věci, jako je sekyrka a sirky, museli rodiče schovat.       

Maminka jde příkladem

Míšánek velmi rád hází předměty. Maminka s tatínkem mu to však zakazují, zejména pokud jde o příbory, nádobí, ovladač na televizi, atp. Nedávno však děti maminku rozzlobily natolik, že popadla plastovou židličku, o kterou se udeřila, a hodila ji na trávník. Míšánek nejdřív koukal, pak židličku uklidil na své místo, a nakonec s ní začal házet a hlasitě se tomu smál. Jak vidíte, jdeme dětem příkladem. Maminka si napříště bude muset dávat větší pozor. Jak ji má teď Míšánek brát vážně, když mu pořád opakuje, že věcmi se nehází?    

Kde je děda?

Ano, kde je děda? To je velmi častá otázka, kterou pokládá Míšánek svým rodičům, když má pocit, že dědečka z maminčiny strany dlouho neviděl. Děda za Míšánkem často jezdí a bere ho na různé výlety, naposledy byli za ještěry. Míšánkovi totiž připadá zvláštní, že někteří lidé, které má rád, s ním nebydlí pod jednou střechou. Jedno ráno si dokonce začal obouvat botičky a chystat si tašku, že pojede za dědou. Děda je univerzitní profesor a tento týden zkouší od rána do večera. Příští týden ale za Míšánkem zase přijede.    

Tagy: 18 měsíců

Komentáře