Díl 15. Míšánek má rád pořádek

Datum publikace: 23.06.2011

Kategorie: První rok batolete

Malé děti mají rády pravidelný řád, protože jim dává pocit jistoty. Většina batolat trvá na dodržování rituálů a protestuje, když něco uděláte jinak. Míšánek je příkladnou ukázkou dítěte, které má rádo pořádek.     

Míšánkovo dopoledne

Míšánkovi vyhovuje jeho pravidelný režim. Ráno se kolem šesté vzbudí a zavolá na tatínka, že má žízeň. Maminka s Barunkou tou dobou ještě spí. Tatínek přinese Míšánkovi do postýlky lahvičku se šťávou a jde si ještě lehnout. Míšánek doplní tekutiny a prohlíží si obrázkové knížky, které má v kapsáři po straně postýlky. V sedm hodin děti s maminkou snídají. Tatínek odjíždí pracovat. Po snídani si děti hrají a pomáhají mamince s domácími pracemi, což je hlavně pro Míšánka velká zábava. Nejraději zalévá na terase kytičky, balkonová rajčátka a jahody. Také rád luxuje a vytírá mopem. Chtěl by také pomáhat při žehlení a vyndávání nádobí z myčky, to mu ale maminka prozatím nedovolí. Když je doma uklizeno, Míšánek si vezme kšiltovku, připraví si botičky a vleze do kočárku, protože je čas procházky. Na větší výlety se jezdí autem. Po návratu z procházky nebo výletu Míšánek ještě dospává. Obvykle spí až do oběda. Dopolední spánek Míšánek vyžaduje. Jedinou výjimku představuje úterý, kdy se vrací ve dvě odpoledne ze školky, a jde spát hned po návratu.           

Míšánkovo odpoledne

Odpoledne si Míšánek hraje na zahradě. Má svou sekačku a seká trávu jako táta. Ještě raději se pohybuje kolem zahradního krbu, kde zkouší grilovat jako táta. Po svačině chodí Míšánek rád na odpolední procházku. Po procházce vyžaduje teplou večeři. Během přípravy je stále v kuchyni a hlásí mamince, že chce papat. Aby ho maminka zabavila, dává mu drobné úkoly, třeba, aby něco vyhodil do koše, což ochotně splní. Také už dokáže nachystat příbory.         

Míšánek po sobě uklízí

Míšánek o nočník ještě nejeví zájem, ale po přebalení odnáší mokrou plenku sám do koše. Stejně tak vyhazuje obaly od sušenek, aniž by ho o to kdokoli požádal. Po obědě si bere lopatku a smetáček, aby zametl. Dobře ví, že každá věc má své místo. Na rozdíl od Barunky si přesně pamatuje, kam si co položil. Lahvičku s pitíčkem, autíčko, pistolku. Před jídlem Míšánek trvá na tom, aby mu maminka uvázala bryndáček. Když mu zapomene dát bačkůrky, sám si je přinese.

Co rád dělá

Jinak Míšánek rád experimentuje. Zkouší, co všechno se vejde na korbu jeho autíčka. Má radost, když se mu podaří nacpat do sanitky traktor. Pokud se nudí, stěhuje lehčí nábytek z jedné místnosti do druhé. S oblibou zapíná a vypíná televizi, anebo telefonuje dědovi. Když slyší hudbu, rád si zatančí.    

Přečtěte si také

Tagy: první rok batolete

Komentáře