Díl 15. Tahá za šňůry a pokouší se plazit!

Datum publikace: 02.07.2010

Kategorie: První rok miminka

V pěti měsících se z miminka stává sice malý, ale pěkně chytrý had. Začíná lumpačit a často Vás i překvapí nebo pobaví.

Když ležet nestačí

Ležet pořád na zádíčkách a nechat se obskakovat je celkem příjemné, po několika měsících to však přestane bavit i malé miminko, což Vám dokáže dát znatelně najevo. Když leží na zádíčkách a nic mu nechybí (má suchou plenku a plné bříško), snaží se nějak zabavit. Může si například prohlížet své malé ručičky a ochutnávat je, nebo si nacpe do pusinky celou pěstičku. Jejich žužlání je tak příjemné! Se stejnou radostí pohybuje nožičkama. Zvedá je a pokouší se překulit. Neustále se hemží, a když ho na chvilku necháte samotné, nedivte se, pokud ho při návratu najdete v jiném rohu ohrádky. Kromě vlastních ručiček si zkoumavě prohlíží své hračky a povídá si s nimi. Nejraději má různé provázky, stužky a šňůrky, za které může tahat. Velmi přitažlivé jsou také datové a jiné kabely. Na to pozor! Pečlivě dbejte na to, aby všechny kabely s elektrickým vedením byly mimo jeho dosah! Pokud své miminko přebalujete na vyvýšeném místě, nenechávejte je ani půl vteřinky bez dozoru. Pravděpodobnost, že sebou náhled mrskne a spadne, se ve srovnání s jeho předchozím měsícem života více než zdvojnásobila!

 Co je kolem zajímavého?

Některým miminkům se již v této době daří převrátit se na bříško. Pokud se o to Vaše miminko bude snažit, trochu mu pomozte! Vždyť leží celý den na zádech. To je, jako byste museli celý den naznak a nemohli zkusit prsa. V poloze na bříšku už miminko drží pevně hlavičku, opírá se o předloktí a rozhlíží se, co je kolem něho zajímavého. Zkouší se plazit. Při jízdě autem už nemusí celou cestu prospat, ale vydrží se dívat z okénka. (To ovšem za předpokladu, že to daná situace umožňuje. Tyto možnosti jsou do značné míry závislé na typu autosedačky i auta. Většinou však může pozorovat míjející se svět skrze sklo protilehlého okénka.) Kromě toho, že Vás drobeček tahá za vlasy, korále nebo řetízky, dokáže občas pořádně štípnout. K tomu dochází zejména při kojení, kdy má miminko tendenci, přidržovat si svůj zdroj potravy.

 Pije nebo ne?

Minule jsme narazili na otázku, jak poznat, kdy má miminko skutečně hlad, a kdy je k prsu přitahují jiné důvody. Odpověď na ni není těžká. Pokud je hladové, ochotně pije a nevěnuje pozornost podnětům v okolí. Většina miminek udržuje během kojení oční kontakt s obličejem své maminky. Možná jste si všimla, že se Váš malý savec napije za mnohem kratší dobu, než tomu bylo na začátku. Holt ve svém oboru zvaném sání získal dostatečné zkušenosti. Ty však nejsou neomezené. Jakmile se začne během kojení prohýbat, plakat a panicky snažit vrátit prs zpět do úst, načež se znova prohne a dá se do pláče, znamená to, že příliš hltalo a potřebuje si odříhnout. V této situaci si miminko posaďte na klín a opřete jeho zádíčka o svou hruď. Přebytečný vzduch vyjde ven a malý savec bude moci pokračovat ve své oblíbené činnosti. Jestliže bude během sání koukat všude kolem, a přitom ucítíte, že většinu času vůbec nesaje, moc hladové nejspíš nebude. Takových zajímavých věcí všude kolem, člověk přeci nemůže pořád jen pít!

 Jak potěšit malého hada

Malý veselý had stále něco provádí, je radost na něho pohledět. V pěti měsících se miminka krásně usmívají. Vychutnávejte si tyto úsměvy. Až bude Vašemu potomkovi patnáct, už se tak usmívat nebude. Udělat radost malému tvorečkovi je poměrně snadné. Stačí napustit vaničku s vlažnou vodou a nechat ho, ať si pěkně zakope nožičkama a vydovádí se. Na suchu ho potěšíte tím, že mu dovolíte, aby si hrál s osuškou. Bude se do ní balit, schovávat si obličej a ochutnávat ji. Když ho budete chtít pobavit, zkuste vydávat legrační zvuky. Klidně mu trochu zachrochtejte, nebo napodobte zvuk motoru. Vůbec se nestyďte! Ta legrace za to stojí.         

Díl 16. Z miminka se klube člověk

Přečtěte si také:

Foto: www.samphoto.cz

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře