Díl 2. Jak se žije v porodnici

Datum publikace: 27.05.2010

Kategorie: První rok miminka

Náš první díl seriálu o miminku skončil na porodním stole přesně v okamžiku, kdy na svět vykoukla jeho zvědavá hlavička. Pokračujme tedy dále!

Zlatá hodina
Jakmile hlavička Vašeho děťátka spatří světlo světa, máte tu nejtěžší a zpravidla také nejdelší část porodu za sebou. Ne všechny děti bohužel přicházejí na náš svět „po hlavě“. Někdy je třeba přistoupit k vážnějším operačním zákrokům. Nejčastěji se jedná o císařský řez.

Když se miminko narodí, umyjí ho a zabalené do přikrývky přinesou ukázat mamince, aby si je mohla co nejdříve prohlédnout. A hlavně přiložit na svá prsa! Tato doba (označovaná jako zlatá hodina, tedy první hodina, kdy jsou matka a dítě spolu) je pro jejich vzájemný vztah nesmírně důležitá.

Samotný porod však narozením miminka nekončí. Rodičku ještě čeká porod placenty. To jde obvykle celkem snadno, někdy je však zapotřebí (například v případě předcházejících komplikací způsobených hematomy), vyjmout ji ručně. Miminko je převezeno na oddělení šestinedělí.

Maminka ještě zůstává nějakou dobu na sále (kontroluje se krvácení), a poté svůj poklad následuje.  

Rooming
Na oddělení šestinedělí ve srovnání s ostatními nemocničními odděleními panuje velmi optimistická nálada. Tu může zkazit pouze lidský faktor, třeba neprofesionální přístup zdravotnického personálu k pacientům. Většinou zde však narazíte na sestřičky, které jsou velmi příjemné a ochotné pomoci, zejména prvorodičkám. Dříve nemyslitelný rooming (rooming znamená, že má matka svého novorozence u sebe v pokoji takřka po celých 24 hodin) přináší maminkám vedle řady výhod také určité nevýhody.

Po porodu bývá rodička zpravidla vyčerpaná, mnohdy nemá sílu, postarat se o dítě. Víte ale, že máte možnost (alespoň první noc) přenechat své děťátko v péči zdravotních sestřiček? Zavedením roomingu si zdravotní personál ušetřil spoustu práce. Na maminky byly vedle kojení, přebalování a další běžné péče o miminko delegovány úkoly, jako je vážení, měření teploty, zapisování atp. Někdy je obtížné po tak náročné záležitosti, jakou porod nepochybně je, všechny tyto úkoly zvládnout. Pokud Vám budou sestry nadávat, když se Vám něco nepodaří, neberte to osobně a netrapte se tím. Berte pobyt v porodnici jako školu života, snažte se co nejvíce naučit. Vždyť brzy půjdete domů a budete mít svého chlapečka nebo holčičku jen a jen pro sebe. 

Řád a pravidla
Přestože je oddělení šestinedělí svou povahou podstatně veselejší, platí zde velmi přísná pravidla (některá z nich se mohou jevit jako nesmyslná), která jsou podřízena především zdraví a bezpečnosti novorozenců. Mezi ně patří například zákaz návštěv v období chřipkové epidemie (v mnoha porodnicích je přesně stanovena jejich doba), či zákaz, aby rodičky opouštěly oddělení. Novorozené děti se ukládají do malých pojízdných postýlek. Z bezpečnostních důvodů nesmí maminky svá miminka přenášet v náručí, ale převážet je právě v těchto postýlkách. To protože bývají po porodu zesláblé a upustit takového drobečka na zem by znamenalo veliké neštěstí! Nemá smysl o těchto pravidlech diskutovat.          

Dobrou chuť?
Nemocniční strava, jak známo, nikdy za mnoho nestojí, a to i když si připlatíte. Přece jen, vybraní šéfkuchaři vaří na úplně jiných místech! Jíst ale musíte. Chcete přeci, aby se Vám prsa co nejdříve nalila mlékem, a mohla jste svému miminku dát tu nejcennější výživu. Pečlivě dodržujte pitný režim. Pokud Vám místní strava nechutná, zaúkolujte členy své rodiny. Těch pár dní to vydržíte! Maminka s novorozencem obvykle v porodnici stráví 3 až 6 dní.

Po propuštění jezte mléčné výrobky a potraviny bohaté na vápník. Většina maminek potřebuje po porodu nějaké to kilo shodit, pokud mezi ně patříte, v žádném případě nehladovte! Raději zhubněte kojením, což je o naprosto zdravý a přirozený způsob snižování váhy. A navíc z něho profituje ten, kdo to nejvíc potřebuje: Vaše novopečené miminko!

V příštím díle Vás čeká cesta z porodnice domů a první dny doma s miminkem.

Díl 3. Konečně doma

Přečtěte si také:

Navštivte také: Těhotenství, Batole

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře