Díl 23. Neuvěřitelně pohyblivý průzkumník

Datum publikace: 05.09.2010

Kategorie: První rok miminka

Z malého miminka, které dokázalo jen ležet, a většinu dne prospalo, vyrostl pěkně čilý človíček.    

Stále ve střehu

Devítiměsíční miminko se dokáže velmi rychle pohybovat. Někdy máte dokonce co dělat, abyste ho dostihli. Když miminko nějaká věc zaujme, (třeba datový kabel, miska se psím žrádlem, anebo Vaše pantofle) hbitě se k ní doplazí, či doleze, a začne ji prozkoumávat. Mnoho dětí si již v tomto věku stoupá. Přidrží se kusu nábytku, a hned vidí svět ze zajímavější perspektivy. Všechny nebezpečně lehké kusy nábytku, jako je například květinový stojan s těžkými květináči, proto přestěhujte do prostor, kam nemá malý průzkumník přístup. Miminko stále sílí a posiluje. Někdy to vypadá, jako by dělalo kliky, anebo kočičí hřbety. Klekne si na kolena, ručičky opře o zem, a přitom se hýbe ze strany na stranu. Celodenní péče o miminko začíná být náročnější, vyžaduje, abyste byli neustále ve střehu. Ve vícepatrových domech či bytech se již dávno neobejdete bez vrátek, kterými zamezíte dítěti přístup na schody. Většina devítiměsíčních miminek spí celou noc bez přerušení. Zato přes den si od nich příliš neodpočinete. Obvykle si zdřímnou pouze jednou denně. Některým povstalcům stačí k regeneraci sil i slabá hodinka.

Tipy pro unavené rodiče

Níže najdete několik tipů, jak své velké miminko zabavit, a pokusit se ho alespoň částečně unavit. Počítejte však s tím, že každé dítě je jiné, takže v případě Vašeho potomka nemusí všechny tipy zabrat.     

  1. Nechte dítě často lézt v otevřeném prostoru. Jakmile se lezením unaví (nebo leze déle než dvě hodiny a jste unavení Vy), dejte mu svačinku, položte ho do postýlky, aby si odpočinulo, a rychle odejděte. V postýlce by mělo mít bezpečné hračky, se kterými si bude hrát, pokud neusne. Když si zvykne na tento pravidelný rituál, nemělo by proti odnášení do postýlky příliš protestovat.
  2. Pořiďte dítěti nafukovací bazének s měkkými barevnými balónky. Většina dětí se zde dobře vydovádí. Pokud miminko nebude chtít zůstat uvnitř, rozložte balónky po podlaze, bude se za nimi plazit.
  3. S nákupem hraček buďte opatrní. Často se stává, že rodič koupí interaktivní hračku za několik set korun, dítě však mnohem více zajímá dálkový ovládač na televizi. Mezi hračky, které obvykle nezklamou, patří barevné kostičky, ze kterých lze postavit, a hlavně zbořit komín. Stavte miminku komíny. Nechte ho, ať je boří. Uvidíte, jakou bude mít radost. S barevnými kostičkami si většina dětí vydrží hrát také samostatně. 

Díl 24. Formování osobnosti

Přečtěte si také:

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře