Díl 3. Konečně doma!

Datum publikace: 27.05.2010

Kategorie: První rok miminka

Vrátila jste se domů z porodnice a nevíte, kam dřív skočit? Vaše děťátko pláče a Vy netušíte proč? Máte vážnou obavu, že svou novou roli prostě nezvládnete? Žádný strach! Poradíme Vám, jak po návratu domů začít s tou správnou péčí o miminko!

Nová role
Obvykle tři až pět dní po porodu nastane den, který jste si jako nastávající (nebo nastávající vícenásobná) maminka několikrát představovala. Návrat domů s čerstvým miminkem v náručí. Doma je doma. Neplatí zde žádná přísná nemocniční pravidla, ani jiná omezení. Svého drobečka máte konečně jen a jen pro sebe. Avšak pro některé maminky může být tato změna poněkud stresující. Nevědí přesně, zda a jak péči o své děťátko zvládnou. Také máte obavy, zda v nové roli obstojíte? Poradíme Vám, jak se o miminko v prvních dnech postarat!   

Ať mu není zima
Novorozenec je křehké stvoření, o které se právem bojíte, avšak k životu toho zatím příliš nepotřebuje. Stačí mu maminčina láska, teplo a mateřské (nebo umělé) mléko. Spousta maminek má tendenci oblékat své dítě do mnoha vrstev. Častým argumentem je, že jejich drobeček má ledové ruce. To však vůbec neznamená, že by mu byla zima. Novorozenec ještě nemá vyzrálou termoregulaci těla. (Teplota těla by se měla pohybovat v intervalu od šestatřiceti do sedmatřiceti stupňů.) Miminko oblékejte do stejného počtu vrstev jako sebe. Dbejte však na to, aby neměl holá zádíčka nebo ramínka. Ideální je bodíčko, lze koupit jak s dlouhým, tak s krátkým rukávem. Na kvalitě oblečků nešetřete. Měly by být vyrobeny pouze z přírodních materiálů, nejlépe ze stoprocentní bavlny nebo příze.

Tip: Pokud má Vaše miminko méně vlásků, můžete mu dávat i doma (v chladnějších měsících) bavlněnou čepičku.    

Aby nemělo hlad
Zapomeňte na striktní dodržování pravidel ohledně kojení. Pokud máte zdravé dítě, je nesmysl, budit ho, aby pilo v pravidelných dvouhodinových (nebo podle jiných tříhodinových) intervalech. Dítě se samo probudí a dá Vám najevo, že má hlad. Přikládejte ho podle chuti, ne však častěji než po hodině. Nabízejte dítěti svá prsa pouze k utišení hladu, ne jako hračku nebo dudlík. Nechcete přeci, aby se Vám na prsou udělaly drobné bolestivé ranky. Pokud se Vám na citlivých bradavkách přece jen objeví poranění (jedná se o velmi častý jev), k jejich hojení použijte Indulonu nebo Bepanten.

Jestliže Vaše miminko odstrčí prs a začne plakat v průběhu kojení, může to znamenat, že příliš hltalo a bolí ho bříško. Nechte miminko odříhnout, nejlépe ve svislé poloze.                        

Aby bylo čisté
Novorozence není nutné koupat každý den, bohatě stačí jednou až dvakrát týdně. Ve dnech, kdy dítě nekoupete, věnujte zvýšenou pozornost zadečku a tříslům. Tyto partie omyjte vlhkou žínkou. Při koupání je důležitá správná teplota vody, která by se měla pohybovat kolem sedmatřiceti stupňů. Když se budete potřebovat ujistit, že připravená voda ve vaničce není příliš horká, vložte do ní svůj loket, nebo jednoduše vezměte do ruky teploměr. Zpočátku nepoužívejte mýdlo ani podobné přípravky.    

Pupíček pouze jemně čistěte čtverečkem namočeným v lihu. Stačí jednou denně. Zranění se zpravidla do dvou týdnů zahojí. Někdy se může stát, že začne krvácet, většinou to má na svědomí gumička jednorázových plenkových kalhotek. Tomu ale můžete snadno předejít. Jak? Mezi plenu a pupíček raději preventivně vkládejte kousek buničiny.   

V žádném případě nestříhejte čerstvému novorozenci nehty! Na to je dost času až za dva tři týdny. Jemně můžete odstranit pouze ostré hrany, raději pilníčkem. Při stříhání nehtíků hrozí totiž nebezpečí bolestivého zastřižení do kůže. Jestliže máte obavu, že si miminko poškrábe tvářičku, oblékněte mu košilku nebo bodíčko s delším rukávem.       

Doufáme, že Vám naše rady, jak pečovat o čerstvé novorozeně, usnadní Vaše první dny doma.

Díl 4. Poločas šestinedělí na obzoru

Přečtěte si také:

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře