Díl 4. Poločas šestinedělí na obzoru!

Datum publikace: 27.05.2010

Kategorie: První rok miminka

Zvládla jste první i druhý týden a Vaše šestinedělí je takřka v poločase! Své miminko dokážete nakrmit, přebalit a postupně se začínáte orientovat v jeho potřebách. Stále je tu však několik věcí, se kterými si nemusíte vědět tak úplně rady. V pokračování našeho seriálu možná najdete právě to, co Vás zajímá!    

Pozor na nákazu
První týden doma s miminkem utekl jako voda, stejně jako těch předchozích několik dnů v porodnici. Ani jste se nenadála a bude pryč další. Období tzv. šestinedělí je už skoro v poločase. Většina maminek se v této fázi „zotavila z nejhoršího“ a má chuť vyrazit s miminkem mezi lidi. Tato potřeba je zcela pochopitelná. Je však důležité vědět, že stále trvá období, kdy jsou oba, maminka i děťátko, mnohem náchylnější k nákaze různými chorobami. V měsících se zvýšeným výskytem počtu nemocných, zejména od listopadu do března, je toto riziko ještě vyšší. Než tedy někam vyrazíte, své rozhodnutí pečlivě uvažte. Nejlepší je jít na procházku tam, kde nepotkáte moc lidí. Pro děti jsou ideální krátké procházky na čerstvém vzduchu. Mozek miminka potřebuje ke svému rozvoji kyslík. (Když máte tu možnost, vřele Vám doporučujeme, miminko teple obléci, zabalit do peřinek a nechat venku v kočárku. Bude spát jako dudek a po probuzení mu bude chutnat. Jakmile však klesne teplota venkovního teploměru k mínus pětce, je lepší, nechat malého tvorečka doma v teple.) Pokud se neobejdete bez obchodního centra, navštivte ho v době, kdy většina jeho potenciálních zákazníků obvykle pracuje. Nejenže se vyhnete frontám, ale je menší pravděpodobnost nákazy chřipkou, nebo jinou chorobou.        

Dýchá vůbec?
Existuje několik situací, které dokážou novopečené maminky pěkně vyděsit. Kupříkladu každé děťátko úplně jinak spí. Pokud máte klidné miminko, které často spí dlouhou dobu v kuse a navíc velmi tiše, můžete někdy nabýt strašlivého dojmu, že snad vůbec nedýchá! Nepanikařte. Syndrom náhlého úmrtí dítěte sice existuje, vyskytuje se však velmi vzácně. Raději ztište televizi nebo rádio a nakloňte se nad Vašeho malého spáče, abyste slyšela jeho dech. Jestliže nic neuslyšíte, pohlaďte dítě jemně po tvářičce. Když ani to nezabere, vezměte je za ručičku (neděste se toho, jak je studená, jak jsme si prozradili minule, novorozenci ještě nemají vyvinutou termoregulaci). Jistě se pohne a Vy se můžete radovat z toho, jaké máte klidné a hodné dítě. Maminky nespavců Vám mohou jenom závidět!

Někteří rodiče si pořizují tzv. monitor dechu neboli hlídačku (kterou lze za poplatek zapůjčit také v porodnici, abyste si mohli zkusit, zda ji skutečně využijete). Hlídačku si pochvalují především rodiče žijící v několikapodlažním bytě, kdy je dětský pokoj umístěn v jiném patře než obývací pokoj. Přístroj jim signalizuje, že miminko nahoře ve svém pokojíčku klidně spí, zatímco oni si bez výčitek užívají společnou chvilku volna.     

Problémy s kůží      
Co maminky může dále znepokojit, to je výskyt některých problematických jevů na kůži novorozeněte. Mnoho miminek má suchou kůži, která se jim loupe. Pokud je to případ také Vašeho miminka, mažte je dětským olejíčkem a koupejte pouze jednou za týden. (Příliš suchá kůže, která místy zarudne, může signalizovat budoucí riziko výskytu atopického ekzému, není však třeba malovat čerta na zeď, dokud lékař takovou diagnózu nestanoví.)

Mezi další problémy patří tzv. moučnivka. Moučnivka je plísňové onemocnění úst, které se projevuje bílým povláčkem na jazyku a na bočních sliznicích v ústech. Příčinou vzniku může být nedostatečná hygiena. Proto před manipulací s miminkem, zejména před kojením, byste si měla důkladně umýt ruce. Někdy však bílé skvrnky v pusince nemají s moučnivkou nic společného, jedná se o zbytky sraženého mléka! Místa zasažená moučnivkou nejsou žádným závažným onemocněním. Ošetřují se genciánovou violetí. Tímto čtvrtý díl našeho seriálu o miminku končí. Těšíme se na Vás v jeho pátém pokračování!     

Díl 5. Roste jako z vody

Přečtěte si také:

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře