Díl 5. Roste jako z vody!

Datum publikace: 02.07.2010

Kategorie: První rok miminka

Náš seriál o miminku pokračuje. Opět Vám přinášíme cenné rady, poznatky a doporučení, které Vám jistě usnadní Vaši šťastnou plavbu mateřstvím. Takže vzhůru na palubu, miminka volají!        

Měsíční miminko

Vaše miminko roste jako z vody, už je mu celý měsíc! Z novorozence se stal kojenec, kterým zůstane až do batolecího věku, tedy do jednoho roku.A Vy? Svůj život bez miminka si už nedokážete ani představit. Poranění způsobená porodem se brzy úplně zahojí. Mnoho maminek se díky intenzivnímu kojení po čtyřech týdnech pomalu dostává zpátky na svou původní váhu. (Tělo kojící ženy mívá tendenci schovat si něco málo do zásoby, obvykle kolem jednoho až dvou kilogramů.) Možná se cítíte unavená, protože Váš drobeček pije několikrát za noc. To se však za pár měsíců změní. Měsíční miminko potřebuje pít každé dvě až tři hodiny. S jeho věkem se bude časový interval, kdy vydrží bez jídla, postupně prodlužovat. Tip: Dbejte na to, abyste měla dostatek tekutin. Kojící maminka by měla denně přijmout 2-3 litry tekutin. Pijte ovocné čaje a jiné neperlivé nápoje bez kofeinu a pochopitelně bez alkoholu. Malou sklenkou piva jednou až dvakrát týdně však nic nezkazíte, ba právě naopak. Jezte polévky. 

 Prohlídky u pediatra

S miminkem byste měli mít před sebou třetí prohlídku u dětského lékaře. První návštěva u pediatra zpravidla následuje dva až tři dny po návratu z porodnice, druhá ve třech týdnech a třetí v šesti. Co si máte nosit se sebou na pravidelné preventivní prohlídky? Zdravotní a očkovací průkaz dítěte, který Vám vystavili při první kontrole, dále dvě látkové pleny. První z plen položíte pod miminko na přebalovacím pultu v ordinaci. Druhou vystelete miminku váhu, až ho budou vážit. Vedle zvážení v ordinaci změří celkovou délku dítěte, stejně jako obvod jeho hlavičky. Děti, které jsou kojené, přibývají na váze pomaleji než ty krmené umělým mlékem. Kojené děti bývají mnohem čilejší a často i zdravější. Není to ale pravidlem. Pokud nemáte dostatek vlastního mléka a musíte děťátko dokrmovat, netrapte se tím. Současná generace preparátů určených k přípravě umělého mateřského mléka je velmi kvalitní. Kupříkladu fialový Nutrilon je hypoalergenní, a tudíž vhodný pro děti z rodin, kde se vyskytuje alergie. Ve srovnání s Feminarem, který se používal před lety, se mnohem snadněji rozpouští ve vodě. Není tomu vždy tak, nicméně chlapečkové bývají hladovější a zpočátku přibírají více než děvčátka.         

 Problémy s kojením

Problémy s kojením se neomezují pouze na odříhávání a drobná poranění prsních bradavek, o kterých jsme psali v jednom z předchozích dílů. Hodně maminek trápí a znepokojuje to, že jejich miminko velkou část nakojeného mléka vyzvrací. Skutečný důvod ke znepokojení nastává pouze v tom případě, kdy dítě nedostatečně přibývá na váze. Jiným maminkám (tento případ je ale mnohem řidší) se může stát, že přivedou na svět malého otesánka, který neustále vyžaduje krmení. Jakmile ho maminka odstaví, začne řvát jako o život, kouše si ručičku a zoufale hledá prs. Někdy se v této souvislosti můžete setkat s pojmem „miminko s abnormálně vyvinutým sacím reflexem“. Toto dítě má větší potřebu sání než ostatní. Příčinou může být také to, že máte nízkotučné až vodové mléko, takže malý tvoreček zcela oprávněně řve hlady. Nebo zkrátka touží po Vaší bezprostřední a neustálé přítomnosti.  

Tip: Pokud jste si jistá, že příčinou pláče není hlad, ani bolest bříška (bolestem bříška se budeme věnovat v dalším pokračování), nakojené miminko k sobě pevně přitiskněte a houpejte. Pokud bude pořád hledat prs, zkuste je půjčit tatínkovi, ať chvíli chová zase on. Třeba na chvilku zapomene na jídlo a Vaše prsa si tak budou moci chvilku odpočinout.

Díl 6. Začínáme si hrát

Přečtěte si také:

Foto: http://0.tqn.com

Tagy: miminko | seriál

Článek je vydán v rámci seriálu: První rok miminka

Komentáře