Dívka v raném dospívání

Datum publikace: 04.04.2013

Kategorie: Dospívání

Začala se Vaše holčička náhle měnit ve věčně protestující bytost, která má na vše odlišný názor než Vy? Pravděpodobně se octla na prahu náročného období dospívání.

Pubertální věk

Dospívání neboli puberta znamená postupnou změnu dětského těla v tělo dospělého. Tento proces proměny ve fyzicky a sexuálně vyspělého jedince je charakteristický značným růstem a vývojem pohlavních orgánů. Puberta současných dívek nezačíná mezi 12. a 13. rokem, ale mnohem dříve. První stadium puberty, tzv. prepuberta, nastává u dívek již kolem 8. roku života. V dalším stadiu, kdy vaječníky začínají produkovat ženské hormony, se dívkám zvětší prsní bradavky a začne se jim objevovat první ochlupení. Mezi 10. a 11. rokem dívky zahajují svůj vývojový spurt, což znamená, že během dvou let hodně vyrostou a přiberou na váze. Chlapci začnou růst a přibývat až později. Mnohé třinácti a čtrnáctileté si vedle nich připadají velké a tlusté a za své ženské tvary se stydí. Některé přestávají jíst, aby se přiblížily ideálům, které znají ze světa módy. Náctileté dívky jsou velmi citlivé na kritické reakce svého okolí. Všechny narážky na svůj vzhled nesou velmi citlivě. Jak můžete své dceři pomoci a předejít tak tomu, že bude například trpět nízkým sebevědomím, anebo některou z poruch příjmů potravy? Dejte jí najevo, že se Vám líbí, a že ji máte rádi, třebaže Vás poslední dobou dokáže pěkně rozzlobit. Vyprávějte jí o svém období dospívání a o svých pocitech. Pomozte jí vybrat módní oblečení, ve kterém si bude připadat štíhlá a trendy.

Pohlavní dospívání

Mezi 11. a 15. rokem se u dívek objeví první menstruace. Možná Vám přijde zbytečné, poučovat svou dceru o těchto intimních záležitostech, sotva dovršila své desáté narozeniny. Věřte však, že je nejvyšší čas. Desetileté dívky již o menstruaci dávno vědí, často se bojí okamžiku, kdy své měsíčky dostanou. Vysvětlete dceři, že první krvácení je zpravidla velmi slabé, a že se nemusí ničeho obávat. Pokud chcete, aby se Vaše dcera cítila klidná, můžete ve své kabelce či školní tašce pro jistotu nosit cestovní vložku. Snažte se vytvořit atmosféru důvěry, ať se dcera neostýchá zeptat na to, co jí zajímá. O těchto věcech je lepší hovořit mezi čtyřma očima – pouze matka s dcerou. Kromě menstruace byste si měly otevřeně promluvit také na téma antikoncepce a pohlavně přenosných nemocí.

Zvažte také možnost očkování proti rakovině děložního čípku, které je lepší provádět před zahájením pohlavního života ženy.      

Tagy: dospívající dívka | dospívání | slečna

Komentáře