Druhé dítě změní Váš život

Datum publikace: 19.07.2012

Kategorie: Výchova

Myslíte si, že Váš život zásadně změní pouze první dítě? Nenechte se mýlit! Příchod druhého dítěte může pootočit Váš životní styl o dalších devadesát stupňů!     

Jedno dítě, žádné dítě

Jistě znáte úsloví, že jedno dítě znamená žádné dítě. Až se Vám druhé dítě narodí, dost možná je přestanete považovat za prázdnou frázi. Samozřejmě, že velmi záleží na věkovém rozdílu mezi oběma dětmi, stejně jako na tom, kolik babiček nebo chův máte k dispozici. Pokud je mezi sourozenci větší věkový rozdíl, a první dítě je již zcela samostatné, neběžíte tak dlouhý maraton jako rodiče, kteří si pořídili děti jeden až tři roky od sebe. Zejména v případě, že má Vaše malé miminko starší sestřičku, která nadšeně s miminkem pomáhá a hraje si s ním, když si potřebujete chvilku odpočinout.  

Sourozenci s minimálním věkovým rozdílem     

Jinak je tomu ovšem v případě, když je starší sestřička, nebo bratříček, starší jen o rok. To pak máte doma dvě miminka, která jsou vlastně taková falešná dvojčata.  A protože zákon schválnosti funguje, jakmile jedno dítě po hodině houpání konečně usne, a Vy si dáte vařit vodu na kávu, anebo začnete žehlit, druhé se s křikem probudí. Každé z falešných dvojčat navíc mívá naprosto jinou povahu. Zatímco jedno je otrávené a protivné, když jste doma, druhé pláče, kdykoli vyrazíte někam autem, anebo dokonce s kočárkem.     

Sourozenci s malým věkovým rozdílem

V případě věkového rozdílu o dva až tři roky Vám situaci ulehčí, že můžete dát starší dítě do školky. Pokud ovšem nežijete v Praze a jejím okolí, kde je umístění dítěte do státní školky velmi obtížné. A soukromou školku si vzhledem k vysokým finančním nárokům může dovolit pouze menšina rodičů. Pokud nemáte po ruce spolehlivou chůvu nebo babičku, pak můžete být z výchovy svých dětiček pěkně unavení. Zejména, když se to starší, které ještě před porodem bylo takřka samostatné, začne znovu chovat jako miminko. Najednou neumí samo jíst a chce, abyste je krmili jako miminko, neumí se obléknout, ani obout a často pláče, aby na sebe upoutalo pozornost. Může se začít znovu pomočovat, vymýšlet si, že ho něco bolí, anebo Vám dělat různé naschvály. Mladšímu sourozenci bere hračky a nejednou ho udeří. Děti pak nemůžete nechat ani minutku bez dozoru z obavy, aby se tomu mladšímu náhodou něco nestalo.           

Správná dvojka

Minimální až malý věkový rozdíl mezi dětmi má samozřejmě také své výhody. Nejenže obě děti nastoupí v přibližně stejném období do školy, a Vy se budete moci opět věnovat své práci, ale hlavně, že mají k sobě blíže. Sourozenecký vztah je mnohem intenzivnější a děti si sebe více užijí, než kdyby byl mezi nimi velký věkový rozdíl.      

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Zdraví a výživa

Tagy: druhé dítě

Komentáře