Jak být krásná v těhotenství i po něm

Datum publikace: 12.08.2010

Kategorie: Těhotenství | Zdraví a výživa | Krásná maminka

Těhulky, začaly jste přibírat na váze a máte obavy z toho, kam až se ručička na váze stihne do termínu porodu ještě vyšplhat? 

Novopečené maminky, nedaří se Vám, dostat se po porodu zase zpátky do formy? Jsme tu pro Vás, abychom Vám poradili několik triků, jak pečovat o svou krásu v tomto období, které rozhodně není jednoduché.

Základní kameny fyzické krásy
Těhotenství je velmi náročné období v životě ženy, i když každá z nás ho prožívá úplně jinak. Některá tímto obdobím velmi snadno a radostně propluje, jiná si prožije většinu možných i nemožných těhotenských útrap, od pálení žáhy, až po stavy úzkosti. Jedno však máme společné. Přejeme si zůstat během těhotenství i po jeho skončení stále fyzicky přitažlivou bytostí. Nic však není zadarmo, také pro naši nehynoucí krásu musíme něco udělat. Fyzický vzhled ženy ovlivňují tři základní věci. Zaprvé krása tváře a vlasů, dále postava, a konečně upravenost. Pojďme se na ně podívat trochu podrobněji. 

Krásná tvář a vlasy
Říká se, že těhotná žena má neobvykle čistou pleť a krásné vlasy. Velmi často tomu tak je, ale není to pravidlem. Někomu se skutečně vlivem většího množství krve, která koluje v žilách (v průběhu prvního trimestru těhotenství se ženě vytvoří 1 až 1,5 litru nové krve) a působení hormonů pleť rozzáří, jinou budoucí maminku budou trápit pupínky a těhotenské skvrnky. Když se tak stane, nezoufejte, použijte lehký krycí krém a vězte, že tyto problémy brzy zmizí stejně rychle, jako přišly. Tip: V létě buďte opatrná při opalování. Vaše pleť může v tomto období reagovat na sluníčko jinak, než obvykle. 

Podobné je to s vlasy. Mnoho žen především s jemnými rovnými vlasy si pochvaluje, že se jim jejich korunka krásy v tomto období vůbec nemastí. Jiné si stěžují na pravý opak. Tip: Pokud máte pocit, že se Vám vlasy příliš mastí, střídejte šampony a kondicionéry či balzámy vtírejte jen do konečků. 

Po porodu a při dlouhodobém kojení některé ženy trápí vypadávání vlasů. Pokud mezi ně patříte, jezte zinek! Je k dostání ve speciálních kapslích nevalné chuti, ale pomáhá. 


Přitažlivá figura
Ženy, které v těhotenství nepřiberou, patří mezi skutečné výjimky. Nepřibrat, to však není nic, za co byste dostala plusové body. Ba naopak. Miminka příliš hubených maminek se mohou octnout v ohrožení, hrozí zde zvýšené riziko potratu a dalších komplikací. Většina z nás řeší spíše opačný problém, a to jak během tohoto devítiměsíčního období příliš nepřibrat. Podle lékařů se optimální přírůstek pohybuje kolem 12 kilogramů. Minimálně polovinu z nich nechá maminka v porodnici, ostatních se zbaví během kojení. Během těhotenství nikdy nedržte žádné přísné diety. Nejezte však za dva, ale pro dva. Dbejte na to, aby Vaše strava byla pestrá a vyvážená, ale nepřejídejte se. Přejídání neprospěje ani Vám, ani Vašemu děťátku (a už vůbec ne Vašemu vztahu s partnerem). Pokud Vás přepadnou chutě, snažte se ovládat. Místo toho, abyste na posezení spořádala máslový dort, zajděte raději na těhotenskou masáž nebo na šálek kávy bez kofeinu. Pokud Vaše těhotenství probíhá v pohodě, věnujte neminimálně obden fyzické aktivitě, ovšem v rozumné míře. Vhodné je například plavání, jóga, nebo dlouhé procházky. Když budete rozumně jíst a také se hýbat, zpravidla nepřiberete více, než je nutné, a nebudete mít po porodu problém, vrátit se k původnímu způsobu života. 

Upravenost
Hezká žena je především ta, která je upravená. Pořiďte si proto slušivé těhotenské oblečení a nezanedbávejte návštěvu ani u kosmetičky, ani u kadeřníka. Budete se tak cítit stále krásná a přitažlivá a o to víc se budete těšit na příchod (nebo již z příchodu) Vašeho nového člena rodiny.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Školáci, Dospívání

 

Tagy: těhotenství | váha

Komentáře