Jak čistit dětem uši

Datum publikace: 07.03.2011

Kategorie: Zdraví a výživa

Také Váš potomek nesnáší čistění uší? Možná mu je nečistíte správně. Přečtete si naše tipy pro bezpečné čištění uší, ať nemá Váš potomek z běžné hygieny trauma!

Ucho je citlivý orgán

Čištění uší nemá rádo žádné dítě. Jenže odstraňování ušního mazu je běžnou součástí naší hygieny. Pohled do oranžového ucha není nikomu příjemný. Zejména při čištění dětských oušek však mějte na paměti, že ucho je velmi citlivý orgán, který můžeme neodborným čištěním vatovými tyčinkami, anebo dokonce smotkem vaty namotaným na kousku špejle či sponce, vážně poškodit. U miminek a batolat, které tuto proceduru podstupují zásadně nedobrovolně, a během čištění se cukají, je riziko poškození ucha, konkrétně zevního zvukovodu, více než dvojnásobné. Z tohoto důvodu je lepší používat spíše speciální roztoky z mořské vody určené na čistění uší. Tyto roztoky obsahují látky, které rozpouštějí ušní maz. Jsou čistě na přírodní bázi, a tudíž neobsahují žádné chemikálie. Prodávají se formě spreje, což je zárukou snadné aplikace.    

Pozor na mýty o uších

Milé maminky, ale i tatínkové, pokud chcete, aby Vaše dětičky měly ouška v pořádku, nepodléhejte dvěma nejčastějším mýtům ohledně čištění uší. Tak zaprvé, ušní maz není žádný biologický odpad, nýbrž tuková vrstva, která slouží k ochraně zvukovodu před skutečnými nečistotami. Nevěřte ani tomu, že dětská ouška je třeba denně čistit tak, aby se z nich odstranil všechen maz. Očistit byste měli pouze vnější část ušního boltce, a to nejlépe vatovým tamponkem, žínkou, anebo baby tyčinkami. Pokud používáte na čištění oušek Vašich miminek a batolat vatové tyčinky, sáhněte po těch, které jsou určeny pro nejmenší. Poznáte je podle obrázku, stejně jako podle tvaru jejich zakončení, které je širší, a zabraňuje tak poranění ouška.

Jak čistit uši bez slziček

A na závěr několik tipů, jak vyčistit dětská (batolecí) ouška bez slziček. Dítě si posaďte na klín, nejlépe, když sleduje pohádku, monitor Vašeho počítače, anebo něco podobně zajímavého. Pohlaďte dítě po vláskách, abyste je ubezpečili, že ho máte rádi, a nechcete mu ublížit. Řekněte mu, že má v oušku špínu, kterou je třeba odstranit, aby dobře slyšelo. Pokud čistíte ouška tyčinkou, tyčinku předem navlhčete. (Druhou tyčinku dejte dítěti, aby si ji mohlo prohlédnout.) Jemně a rychle očistěte pouze vnější část boltce. Dítě se pravděpodobně ošije a zpozorní. Počkejte, až se znovu zabere do sledování pohádky, a pak stejně opatrně a rychle vyčistěte také druhé ucho. Se sprejem budete mít pravděpodobně snadnější pořízení. Stačí jen stříknout do ouška a přebytečný maz se rozpustí sám.

Přečtěte si také: 

Navštivte také: Těhotenství, Miminko

Tagy: jak čistit dětem uši

Komentáře