Jak second hand pomáhá...

Datum publikace: 25.01.2011

Kategorie: Miminko | Batole | Předškoláci | Školáci | Maminky a tatínkové

Téměř každý z nás má k dispozici v blízkém dosahu kontejnery speciálně určené pro recyklaci papíru, skla a plastů. Obvykle nám však chybí kontejnery pro použitý textil, kterého máme doma nadbytek a ač ho nenosíme, nejsme ochotni se ho zbavit.  

Česká mentalita je jiná než anglická, stále v nás přetrvává pocit hromadění věcí a nejsme ochotni šatník obměnit. Pokud se však najdou jedinci, kteří by rádi pomohli dalším a odevzdali použité oděvy k následnému rozumnému zpracování, mnoho možností v Česku nemají - první kontejnery se objevily relativně nedávno a k jejich masivnímu rozšíření stále nedošlo.

    

Ve Velké Británii je situace na tomto poli naprosto odlišná už desítky let – rodiny nehromadí použité oblečení, ale v pravidelných cyklech nepoužívaný textil předávají dál formou domovních nebo školních sbírek. V Anglii působí velké množství malých i obřích společností, které se sdružují v asociaci Textile Recycling Association (TRA) a společně zásobují sbírkami z Anglie celý svět použitým textilem. Pomáhají tak např. i při rozsáhlých neštěstích jako bylo tsunami v Asii v roce 2004.

Hlavní výhody sbírek:

- 95% množství obdrženého textilu je využito dále

- charity získávají peníze na své projekty (bezdomovectví, drogové závislosti apod.)

- země třetí ho světa (především rovníková Afrika) získávají oblečení, které by si jejich obyvatelé nemohli dovolit

- dochází k zaměstnání obtížně zaměstnatelných jedinců v místě zpracování a podpoře lokální komunity

Máte doma děti? Pak zcela jistě řešíte jejich oblékání. Nové oblečení je stále poměrně nákladné, děti rostou jako z vody a tak sledujete nabídku použitého oblečení v místě vašeho bydliště. Na internetu máte možnost najít už sedmým rokem největší second hand v celé republice – na adrese www.brumla.cz   na vás čeká 8000 nových oblečků každý týden, nové zboží je přidáváno pravidelně v 8:00 každé pondělí a čtvrtek. Módnost je zaručená, jedná se o oblečky pocházející z Velké Británie. Na doručení nemusíte čekat, je odesíláno téměř okamžitě Obchodním balíkem České pošty. Pokud si chcete počkat a vybrat z nabídky po dobu dvou týdnů, žádný problém, využijete rezervace. Díky nim snadnou dosáhnete na poštovné zdarma a platíte pouze za moderní oblečení za zlomek jeho původní ceny. 

www.brumla.cz

Přečtěte si také:

Navštivte také: Dospívání, Výchova

Komentáře