Jak vychovat šťastné dítě

Datum publikace: 19.11.2014

Kategorie: Školáci | Vývoj předškoláka

Jako rodiče často soustředíme největší pozornost na to, jak vychovat poslušné, anebo úspěšné dítě. Podle psychologů je však nejdůležitější vychovat šťastné dítě.

Zásady pro šťastné dětství
Pokud chcete, aby mělo Vaše dítě šťastné dětství, měli byste dodržovat následující zásady:   

Vlastní prostor
Každý z nás potřebuje prostor, který patří pouze jemu. U dítěte je to dětský pokoj. Dovolte dítěti, aby se podílelo na jeho výzdobě. Nedávejte dítěti do pokoje věci, které tam patří. Respektujte jeho soukromí. Pokud nemůžete dopřát dítěti vlastní pokoj, udělejte mu alespoň koutek, kde ho nebude nikdo rušit, kde si může v klidu hrát a dělat další aktivity.        

Volný čas a svoboda
Umožněte dítěti, aby ve svém volném čase dělalo to, co ho baví. Podporujte jeho zájmy a talent, například ho můžete přihlásit do tanečního kroužku. Dítě není šťastné, když je celý jeho denní rozvrh přesně nalinkovaný. Kroužky by neměly vyplňovat celý jeho volný čas. Dítě napomínejte pouze, když je to nutné, a zbytečně ho neomezujte v jeho projevech.

Přiměřená podpora
Děti potřebují naši psychickou podporu, chválení zvyšuje dětskou sebedůvěru, a proto chválou nešetřete. Zdůrazněte dítěti, že mu vždy rádi pomůžete, a že se Vám může se vším svěřit, že ho budete mít rádi, i když něco udělá špatně. Vysvětlete mu, že chyby jsou běžnou součástí našeho života. Zároveň však veďte dítě k tomu, aby se samo učilo řešit své vlastní problémy.    

Přečtěte si také

Tagy: jak vychovat šťastné dítě

Čtěte na Rodičům

Komentáře