Jak zabavit nemocné dítě

Datum publikace: 05.03.2011

Kategorie: Výchova

Je Vaše dítě doma s nachlazením nebo chřipkou a Vy nevíte, jak ho zabavit? Vyzkoušejte naše tipy!    

Malý pacient potřebuje program

První dny je dítě unavené, leží v posteli a bojuje s nemocí. Když mu ale otrne, začne se doma nudit a být otrávené, že nemůže ven. To pak rodič, který je s dítětem doma, může být z dětské nemoci mnohem více unavený než malý pacient. Pokud nemáte během těch pár dní úplně zešedivět, musíte mu vymyslet speciální domácí program.      

Jak zabavit batolata

Nemocné miminko žádný speciální program nevyžaduje. Podle jeho povahy si bude přát v době nemoci strávit více času buď ve Vaší náruči, anebo v klidu ve své postýlce. Batole, které je delší dobu doma, může být mrzuté a podrážděné. Přece jen venku je svět mnohem zajímavější. Mladší batolata se na rozdíl od starších dětí obvykle nezabaví ani sledováním televize, ani kreslením, nebo dopisováním sešitů. A tak Vaše batole většinou běhá po bytě a vyndává ze šuplíků, přihrádek, skříněk, poliček, prostě odevšad, kam dosáhne a vyleze, věci, se kterými si ani nehraje. Když mu něco nedovolíte, začne řvát. Co teď? Mezi velmi vděčné hračky patří pet lahve. Dejte svému drobečkovi k dispozici prádelní koš, anebo velkou krabici, několik plastových obalů od nápojů, a snad si budete moci v klidu vypít alespoň kávu. Až ho hra omrzí, vyrobte mu jednoduchý domeček. Jako stavební materiál Vám dobře poslouží židle, matrace, polštáře a deky. Anebo můžete ze staré krabice vyrobit ekologickou papírostavbu. Stačí jen krabici obrátit vzhůru nohama a vystřihnout dvířka s okénkem.

Jak zabavit předškoláky

Také předškolákům se čas doma pěkně vleče. Většina rodičů má tendenci usadit své děti na většinu dne před televizní obrazovku. Pohádky dětem čas příjemně zkrátí, neměly by ale trávit celý den před televizí. Nemocné děti mají větší část dne v klidu odpočívat. Mnohem lepší je, když malému pacientovi jeho den rozdělíte do několika zón. Dopoledne se bude chvilku dívat na pohádky, pak si odpočine, odpoledne si může kreslit, anebo mu budete číst, a podvečer si opět může zpestřit pohádkou. Že to nezní moc zábavně? Udělejte si doma malou dílničku. Společně vyrobte třeba puzzle. Na tvrdou čtvrtku nakreslíte obrázek, který rozstříháte. Anebo zkuste truhlu pokladů. Potřebujete krabici, časopisy, nůžky a lepidlo. Dítěti dáte štos časopisů, aby vybralo obrázky k vystřižení a nalepení na krabici. Koupit můžete také vystřihovánky, korálky na navlékání, anebo si můžete hrát na pana doktora, který léčí nemocného plyšového medvídka.   

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Dospívání

Tagy: jak zabavit nemocné dítě

Komentáře