Jak zařídit studentský pokoj

Datum publikace: 06.08.2010

Kategorie: Školáci | Dospívání | Bydlení

Dopřejte studentům trochu komfortu a zařiďte jim pokoj podle jejich potřeb. K příjemnému studování je přeci zapotřebí pohodlí! Ovšem v rozumné míře, aby se zde člověku vůbec chtělo studovat!  

Oáza klidu a pohody
Jak tedy vhodně zařídit a vybavit studentský pokoj? Než s tím vůbec začneme, je důležité, si uvědomit, že učení rozhodně nemá být mučení. Proto by se také žádný ze studentských pokojů neměl podobat bezútěšné cele, kam se mladý člověk musí na hodně dlouhou dobu zavřít a zapomenout na to, že za zdmi místnosti existuje okolní svět. Na druhou stranu se člověk během učení přece jen potřebuje na svou činnost plně koncentrovat, a tudíž by se ona místnost měla nacházet v klidné části domu. Ideálně tam, kde není slyšet zvuky z kuchyně či koupelny. Pokud jde o velikost místnosti, obecně platí, že v menších prostorách se studenti mnohem lépe soustředí, než je tomu v těch rozlehlých. Stísněná klícka však může navozovat nežádoucí úzkostný dojem. Nyní se již pojďme věnovat samotnému interiéru studentského pokoje.

Inspirativní prostředí
Současná moderní generace studentů potřebuje k přípravě na své budoucí povolání v porovnání s minulými generacemi vskutku velkolepé studijní zátiší. Jeho základem je zpravidla prostorný a členitý stůl, kam lze umístit stolní počítač s klávesnicí, tiskárnou, modemem a další zařízení, které spojuje mladé lidi se světem. Ani příruční knihovna neztratila své místo, třebaže mnohé klasické odborné knihy, jako například vícejazyčné slovníky, byly již dávno nahrazeny elektronickými pomůckami, které představují značnou časovou úsporu. Na stěnu je vhodné umístit spíše decentní dekoraci podporující soustředění a dotvářející inspirativní studijní prostředí. Tato dekorace by měla v místnosti navozovat příjemnou atmosféru, ne však působit rušivým dojmem. Jako příklad uveďme zajímavou plastiku, či fotografii s motivem přírody, nebo něčeho, co je obyvateli tohoto pokoje milé a blízké. 

Šetříte místem?
Tam, kde je nutné šetřit místem, nachází své uplatnění nábytkové sestavy, jejichž spodní část se skládá ze studijního koutku, přičemž horní část slouží jako odpočinková zóna. Díky využití těchto sestav lze vytvořit studijní zázemí hned několika studentům v rámci jedné místnosti. Značná nevýhoda však mnohdy spočívá v určité stísněnosti a nedostatku světla. Ne každý student si však může dopřát ten luxus, který nyní níže popíšeme. 

Konzultace se spolužáky 
A nyní několik tipů pro šťastlivce, kteří si mohou dovolit větší pokoj. Z praktických důvodů se doporučuje, rozdělit větší místnost minimálně do dvou zón. Ta první a zároveň nejdůležitější z nich slouží k samostudiu. Jak by měla vypadat, bylo již popsáno. Na ni může navazovat zákoutí podobající se televiznímu koutku v obývacím pokoji, ovšem s tím zásadním rozdílem, že zde nebude umístěn televizor. Tento prostor je určen pro setkání se spolužáky, například za účelem vypracovávání společných seminárních prací. Koutek nemusí být příliš velký, stačí menší sestava sedacího nábytku s kvalitním osvětlením.

Šikovný nábytek
Jaké kousky šikovného nábytku pořídit? Především ty, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Doslova módním hitem se stal měkký sedací nábytek bez pevné konstrukce, na kterém můžete dlouhé hodiny studovat, aniž by přitom trpěla Vaše páteř.

Tip: Pokud chcete, aby se Vám vesele studovalo, pořiďte si nábytek, koberec a textilní doplňky v optimistických barvách.

Přejeme Vám mnoho studijních úspěchů a zdařilou oslavu svátku studentů!

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Zdraví a výživa

Tagy: jak zařídit studentský pokoj

Komentáře