Kdy dítěti dopřát jeho první mobil

Datum publikace: 22.10.2010

Kategorie: Výchova

Přeje si Vaše dítě svůj vlastní mobilní telefon, přestože ještě ani nechodí do školy? Nedivte se mu, vždyť ho před ním každý den používáte!

Předškolní věk

Děti rády napodobují dospělé. A protože neustále někam telefonujeme, nejčastěji prostřednictvím mobilního telefonu, neboť pevné linky pomalu ztrácejí svůj význam, nesmíme se divit, když naše dítě zatouží po vlastním mobilním telefonu. Vždyť telefonování vypadá jako zábavná hra. Dobrá, řekne si většina rodičů malých předškoláků, koupíme mu pěkně barevnou imitaci mobilního telefonu, která vydává různé zvuky, a dokonce hraje několik melodií. S hračkou se děti sice zabaví, přesto však nepřestanou toužit po skutečném přístroji. Dokonce již osmiměsíční dítě spolehlivě rozliší skutečnou věc od pouhé hračky. Jistě se shodneme na tom, že nemluvně svůjj mobil nepotřebuje. Jak je to ale u tří- až pětiletých dětí? Mnoho rodičů by svému předškolákovi mobil klidně dopřálo, aby si mohl povídat např. se svými prarodiči, ale co kdyby se dovolal na nějakou linku začínající pověstnou nula devítkou?! Nebojte se, proti erotickým a podobným linkám lze telefon preventivně zablokovat. No dobrá, ale dítě předškolního věku přeci nepotřebuje mobilní telefon. Jaký je tedy ideální věk na pořízení prvního opravdového mobilního telefonu? Žádný ideální věk samozřejmě neexistuje. Vždy záleží na celkové vyspělosti dítěte. Jak umí mluvit, a jaké jsou jeho morálně volní vlastnosti.  Podle odborníků je rozumné, počkat s investicí do mobilního telefonu alespoň do té doby, než začne dítě chodit do školy.        

Malí a velcí školáci

Hlavním argumentem, proč rodiče nakonec podlehnou nátlaku svých dětí toužících po mobilním telefonu, je, že budou mít o svém dítěti větší přehled, a nebudou se o ně tolik bát. Ovšem pozor. Často může být opak pravdou. Ano, přesně tohle máme na mysli. Vystresovanou matku, které její osmiletý syn už hodinu nebere mobilní telefon. Proč? Protože hraje s kamarády fotbal. Anebo je už jednoduše unavený z toho, že mu maminka, která si na jeho číslo nastavila neomezené volání, v jednom kuse telefonuje. Přestože se o své děti bojíme, nemělo by vlastnictví přenosného telefonu vést k absolutní ztrátě jejich soukromí. Mezi malými i velkými školáky není telefon ani tak potřebnou, jako spíše módní záležitostí. Kdo má zastaralý typ telefonu, ten je naprosto nemožný, a kdo nemá mobila vůbec, ten by měl raději zůstat doma. Pokud však svému dítěti pořizujete první telefon, buďte rozumní a kupte mu nějaký jednodušší typ, který se snadno ovládá a hlavně Vás nestojí příliš mnoho peněz. Nebude Vás tolik mrzet, až ho dítě ztratí, anebo mu ho někdo ukradne.  

Přečtěte si také:

Navštivte také: Jak být dobrým rodičem, Novinky na trhu

Tagy: první mobil

Komentáře