Kdy je ideální doba na druhé dítě?

Datum publikace: 10.08.2011

Kategorie: Vztahy

Otázku, zda je lepší mít mezi dětmi spíše menší, anebo raději větší věkový rozdíl, si kladou tisíce rodičů. Odpověď nemůže být jednoznačná, neboť obojí má svá pro a proti.   

Malý věkový rozdíl
Pokud si pořídíte děti s malým věkovým rozdílem, dají Vám sice pěkně zabrat, zejména když nemáte po ruce hlídací prarodiče. (Jedno dítě usne, zatímco druhé se probudí.) Na druhou stranu je zde mnoho výhod. Hlavní argument pro menší věkový rozdíl však říká, že sourozenci si spolu vyhrají (z tohoto hlediska je ideální rozdíl mezi 1 a 4 lety) a navíc rodiče nemají tendenci dělat mezi nimi velké rozdíly. Podle odborníků by však věkový rozdíl mezi dětmi měl činit alespoň dva až tři roky, což většina rodičů dodržuje. Pro zajímavost uvádíme, že podle studie zveřejněné v New England Journal of Medicine je z hlediska zdraví druhorozeného potomka ideální interval mezi narozením prvního a početím druhého 18 až 23 měsíců. Pokud je interval kratší než 18 měsíců, hrozí zde zvýšené riziko nízké porodní váhy a předčasného porodu.              

Velký věkový rozdíl
Výhoda velkého věkového rozdílu (od šesti let výše) spočívá v tom, že se rodiče nemusí věnovat oběma dětem s takovou intenzitou, a péče o ně není tolik náročná. Starší samostatnější dítě je schopno zastat některé domácí práce, včetně péče o mladšího sourozence. Role staršího sourozence proto mívá jisté prvky vztahu mezi rodičem a dítětem, což není žádoucí. Kromě toho starší sourozenec často trpí pocitem, že se jeho rodiče věnovali více mladšímu sourozenci než jemu, a proto cítí se méně milován.    

Přečtěte si také

Navštivte také: Maminky a tatínkové, Jak být dobrým rodičem

Tagy: kdy druhé dítě

Komentáře