Kojení je prevencí před poruchami chování

Datum publikace: 12.05.2011

Kategorie: Kojení

Miminka, která jejich matky kojí čtyři měsíce a déle, mají v pozdějším věku menší potíže s chováním než ostatní děti. Dokládá to nová studie britských vědců.

Z výzkumu, kterého se zúčastnilo více než 10 000 matek a jejich potomků, vyplývá, že kojené děti se chovají problematicky v šesti procentech případů. Na rozdíl od 16 procent uměle krmených novorozenců.

Podle odborníků jsou kojící matky starší, vzdělanější a pocházejí z vyšších sociálních vrstev, což má vliv na jejich děti. Ale i bez ohledu na tyto faktory zůstává riziko poruch chování u dětí na umělé výživě o třetinu vyšší.

"Výsledky našeho výzkumu jen potvrzují, že kojení je pro malé děti nejlepší. Mateřské mléko obsahuje potřebné množství mastných kyselin a hormonů, které jsou nezbytné pro vývoj mozku a nervové soustavy," říká vedoucí studie Maria Quigleyová z Oxfordské univerzity.

"Není jasné, jestli je příčinou složení mateřského mléka, nebo úzký vztah mezi matkou a dítětem. Kojené děti jsou také méně často nemocné. Každopádně ale můžeme k výhodám kojení připojit i skutečnost, že je dobrou prevencí před poruchami chování," vysvětluje Quigleyová.
 
Přečtěte si také:

Tagy: kojení je prevencí před poruchami chování

Komentáře