Kolika trápí miminko i maminku

Datum publikace: 31.10.2011

Kategorie: Péče o miminko

Miminko, které trápí kolika, dokáže plakat celé hodiny. Pro jeho maminku je nejvíce stresující, když nedokáže svému děťátku pomoci. Pokud Vaše miminko trápí kolika, možná Vám pomůže náš článek.    

Kolika a její příčiny   
Kolika nejvíce trápí miminka do 3 až 4 měsíců věku. Pak obvykle trápení odezní. Na příčině se lékaři přesně neshodují, ale nejspíše to má na svědomí nedostatečně vyvinutý trávicí systém miminka a vzduch, který se dostane miminku do bříška a způsobuje bolení.

Na stravě záleží
Další faktor představuje složení stravy. Některé (především nadýmavé) potraviny a nápoje, které jí kojící maminka, mohou tyto problémy vyvolat, nebo zhoršit. Pokud kojíte, nepijte perlivé nápoje, vyhýbejte se luštěninám, kynutému pečivu, sladkostem. Naopak zvyšte konzumaci mléčných zakysaných výrobků. Jestliže krmíte dítě umělým mlékem, věnujte pozornost jeho teplotě a konzistenci. Mléko je třeba připravit přesně podle návodu. Pokud miminko také zvrací, a má suché plenky, anebo se přidají další problémy, jděte s ním k pediatrovi.

Konejšení miminka
Miminku často ulevíte masáží bříška. Pokud nevíte, jak se provádí, požádejte svého pediatra (anebo svou maminku), aby Vám to ukázal. Miminko nejlépe ukonejšíte, když ho budete chovat v náručí a houpat. Nebojte se vyzkoušet, zda se miminku bude líbit, když přidáte více pohybu.

Přečtěte si také

Tagy: kolika

Komentáře