Krvácení v těhotenství

Datum publikace: 26.02.2012

Kategorie: Zdraví v těhotenství

Krvácení v těhotenství budoucí maminky obvykle hodně vyděsí, zejména když k tomu dojde poprvé. Krvácení může mít celou řadu příčin s různou mírou závažnosti.     

Krvácení v prvním trimestru 
Pokud jste těhotná a začnete krvácet, anebo jen lehce špinit, v každém případě byste měla navštívit svého gynekologa. Krvácení může mít celou řadu příčin s různou mírou závažnosti. V prvních týdnech těhotenství se může jednat o krvácení v souvislosti s uhnízďováním vajíčka. Je zde také riziko mimoděložního těhotenství. Nejčastěji mezi 8. až 12. týdnem těhotenství se může objevit krvácení, která mají na svědomí prasklé cévky, anebo hematom v děloze. Krvácení může být známkou hrozícího potratu. Diagnózu však musí stanovit vždy lékař. V obvyklých případech Vám předepíše léky proti krvácení (případně také léky na podporu těhotenství) a doporučí klidový režim. V závažnějších případech,
když je ohroženo zdraví miminka a matky , se pacientkám doporučuje hospitalizace.         

Krvácení ve druhém a třetím trimestru 
Krvácení ve 2. trimestru mívá obdobné příčiny jako v prvním trimestru. Krvácení ve 3. trimestru může být důsledkem tzv. vcestného lůžka, kdy placenta zasahuje do porodních cest. Pokud se blíží Váš termín porodu a začnete krvácet, bez prodlení se vydejte do nemocnice.

Přečtěte si také

Tagy: krvácení v těhotenství

Komentáře