Kvalita spermií se dá zlepšit

Datum publikace: 03.01.2012

Kategorie: Těhotenství | Otěhotnění

Kvalita spermií zaznamenává globální pokles. Na vině je především nezdravý životní styl, který má za následek úbytek spermií a jejich zpomalování, což vede k neplodnosti u mužů. Ve většině případů se dá kvalita spermií výrazně zlepšit.    

Kvalita spermií klesá
Zatímco dříve se připisovala vina pouze ženě, dnes už víme, že příčina neplodnosti může být také na straně muže. Kvalita spermií a tedy i mužská plodnost nejrapidněji klesá ve vyspělých zemích světa, Českou republiku nevyjímaje. Kvalitu spermií lze zlepšit, když eliminujeme faktory, které vedou ke snížení počtu a rychlosti mužských pohlavních buněk. Hlavním rizikovým faktorem, který má za následek úbytek spermií, je nezdravý životní styl (sedavé zaměstnání, stres, špatné složení jídelníčku, nevhodné spodní prádlo, kouření a neposlední řadě také nezdravé životní prostředí.)     

Jak zlepšit kvalitu spermií
Kdo chce kvalitu spermií zlepšit, měl by dodržovat zdravý životní styl, dbát na dostatek pohybu, nekouřit, omezit konzumaci alkoholu a obohatit svůj jídelníček o potraviny s vysokým obsahem zinku, selenu, vitamínů a omega 3 nenasycených kyselin. Neméně důležité je, vyvarovat se všeho, co zahřívá varlata, především nošení těsného spodního prádla, nadměrného saunování, horkých koupelí a spaní na vodní posteli. Tvorbě spermií naopak prospívá sprchování chladnou vodou.     

Přečtěte si také

Tagy: kvalita spermií

Komentáře