Levák nebo pravák?

Datum publikace: 02.03.2012

Kategorie: Předškoláci

Většina populace jsou praváci. To ovšem neznamená, že je vždy žádoucí předělat leváka na praváka. S úmyslem zjednodušit dítěti život mu ho můžete naopak velmi zkomplikovat. Kdy je tedy přecvičení vhodné, a kdy ne?

Kdy je přecvičení vhodné 
Když rodiče zjistí, že mají doma leváka, často řeší otázku, zda ho přecvičit na praváka, anebo ne. Hlavním a pochopitelným motivem je zjednodušit dítěti život, když většina populace jsou praváci, a svět je jim příznivěji nakloněn. Ovšem přecvičování z leváka na praváka lze doporučit pouze v případě, že levá ruka není příliš dominantní (více než 60%), a že s tím začneme včas, tedy ještě předtím, než dítě zahájí svou povinnou školní docházku. (Rozlišení, zda je dítě levák nebo pravák lze učinit již v časném předškolním věku. U batolat, tedy dětí do 3 let je toto zjišťování předčasné, přestože si můžeme všimnout, které ruce dává přednost.) Nástup do školy je náročný sám o sobě, a proto je nevhodné, komplikovat dítěti situaci ještě předěláváním na praváka. Pokud je levá ruka dominantní, a přesto bychom nutili dítě používat více pravou, mohli bychom tím způsobit více škody než užitku.      

Kdy navštívit poradnu
Jestliže se Vám nedaří přesně zjistit, zda je Vaše dítě levák nebo pravák, případně máte pochybnosti o tom, zda ho přecvičit, nebo ne, vyhledejte si na webu nejbližší pedagogicko-psychologickou poradnu, kde Vám poradí. Připravte se na to, že se Vás budou také ptát, zda jste levák nebo pravák.  

Přečtěte si také

Tagy: levák nebo pravák

Komentáře