Matka a dospívající dcera. Jak spolu vyjít

Datum publikace: 22.02.2011

Kategorie: Dospívání

S dcerou v pubertě není snadné vyjít. Ale je snadné vyjít s Vámi? Pokud chcete mít se svou dospívající dcerou hezký vztah, měla byste se při výchově držet jistých pravidel.   

Matka a dcera

Vztah matky a dcery lze rozdělit na několik etap. V první fázi se maminka stará o svou roztomilou holčičku, která jí obdivuje, a chce se jí ve všem podobat. Vaří jako maminka, stará se o panenku jako maminka o miminko, chce se malovat jako maminka. Toto krásné období je však následně vystřídáno obdobím vzdoru, kdy má většina dcer pocit, že je jejich matky pouze komandují a omezují. Situace se většinou uklidní ve třetí etapě vztahu, a to, když má dcera svou vlastní rodinu, anebo alespoň vlastní bydlení. Někdy si však matka a dcera v průběhu druhé etapy ublíží natolik, že to předznamenává jejich vztah na několik desetiletí dopředu. Pokud si nepřejete, aby dospívání Vaší dcery pokazilo Váš vztah, doporučujeme Vám, abyste se držela následujících pravidel:          

Vžijte se do role dcery  

Vzpomeňte si na své vlastní dospívání a na Váš vztah se svou matkou. Lépe se tak vžijete do role své dcery a nebudete se dopouštět stejných chyb jako Vaše matka. Pokud Vás například trápilo, že stále kritizovala to, jak jste odváděla některé práce, anebo jste si zacpávala uši, když se Vám dávala za vzor, nedělejte totéž vlastní dceři.

Pozor na extrémy

Matky se dopouštějí dvou extrémů. Buď stojí dcerám stále za zadkem, anebo na ně naopak nemají čas. Obojí je špatně. Nezapomeňte, že Vaše patnáctiletá dcera je takřka dospělý člověk, který potřebuje prostor. Váš neustálý dozor je uráží. Dejte si pozor, ať dceru neodbudete, když Vám bude chtít něco důležitého sdělit.           

Buďte diskrétní  

Pokud se Vám dcera s něčím svěří, nechte si to pro sebe. Teenageři nesnáší, když o jejich intimních problémech hovoříte s cizími lidmi, nejčastěji s Vašimi kamarádkami. Jestliže nejste diskrétní, riskujete ztrátu důvěry.           

Najděte si společného koníčka

Společný koníček Vás obě sblíží. Nezáleží na tom, zda spolu vaříte, chodíte na plavání, anebo golf. Pokud máte společného koníčka a chováte se ke své dceři přátelsky, máte větší šanci, že se ani v kritických situacích příliš neodcizíte.

Nerozkazujte a nezakazujte  

Obavy o naše děti nás často vedou k tomu, že jim spoustu věcí autoritativně zakazujeme. Zákaz bývá striktní a nehodláme o něm diskutovat. I když je to náročnější, dejte přednost dialogu, kdy své dceři mimo jiné objasníte, co Vás k zákazu vede. Jde o to, aby Vás vnímala jako člověka, který má o Vás starost, a ne jako někoho, kdo jí chce za každou cenu zkazit legraci.

Tagy: dospívající dcera

Komentáře