Matky dvojčat a trojčat trpí poporodní depresí

Datum publikace: 03.07.2010

Kategorie: Těhotenství | Zdraví a výživa

Matky dvojčat a trojčat trpí poporodní depresí dvakrát častěji než matky jednoho novorozeněte. Jsou unavené, osamělé a polovina z nich se dostane k popovídání si s někým dospělým na méně než hodinu denně.  

Ženy, které čekají více než jedno dítě, také častěji trpí v těhotenství různými komplikacemi a dostává se jim méně péče i poté, co se děti narodí.
Asociace pro dvojčata a vícečetné porody provedla průzkum více než 1400 žen, které porodily dvojčata, trojčata či čtyřčata.
Zjistilo se, že více než 17 procent z nich trpělo poporodní depresí. To je skoro dvakrát vyšší číslo, než četnost této deprese v obecné populaci novorodiček.
Jak uvádí list Daily Mail, bez léčby mohou ženy trpící poporodní depresí propadnout beznaději. Ve vážných případech se dokonce mohou pokusit ublížit sobě či dítěti. Tento stav může trvat několik měsíců až několik let.
"Měsíce po porodu mých trojčat jsem byla naprosto vyčerpaná a připadala jsem si osamělá. Děti pro mne byly nade vše, ale měla jsem pocit, že pro ně nejsem dost dobrá. Hodně často jsem pak přemýšlela o tom, že to skončím," přiznává Maggie Coustonová, psycholožka a matka trojčat.

Přečtěte si také:

Navštivte také: Těhotenství, Miminko

Zdroj: Atraktivni.cz

Tagy: poporodní deprese

Komentáře