Návštěva zubaře nemusí být horor

Datum publikace: 11.01.2011

Kategorie: Zdraví a výživa

Máte noční můru z toho, že se svým dítětem půjdete k zubaři? Když dítě na návštěvu vhodně připravíte, nemusí to být zase takový horor!   

Nestrašte sebe ani děti

Co si budeme povídat, k zubaři nechodí rád nikdo. I když se jedná o zákroky prováděné v lokální anestezii, anebo na lepších klinikách bez hlasité vrtačky, příjemný zážitek to není. Když dostanete zdravotní průkaz dítěte, ve kterém je vyznačená první doporučená návštěva zubaře již v 6 měsících věku, řeknete si, že je to zbytečné. Vždyť Vaše dítě má sotva jeden zub! Když nebudete pospíchat k zubaři s miminkem, příliš toho nezkazíte. To ovšem neznamená, že stomatologické vyšetření pustíte úplně z hlavy, dokud Vašemu dítěti nenaroste jeho druhý chrup. Svou první návštěvu by dítě mělo absolvovat ještě v batolecím věku, tedy nejpozději do 3 let. Že si průběh vyšetření nedovedete představit a raději si to ani nepředstavujete? Nemalujte čerta na zeď a raději své dítě dobře psychicky připravte. Na eventualitu, že půjdete k zubaři, je třeba myslet již s předstihem. To znamená, že byste své dítě neměli zubařem nikdy strašit. Rodiče totiž s oblibou straší děti stomatologickým vyšetřením, když je chtějí donutit, aby si čistily zuby. Pokud dítě takto vystrašíte, můžete si do budoucna pěkně zavařit. O zubaři mluvte jako o panu doktorovi, který opravuje rozbité a nemocné zoubky.       

Malý pacient potřebuje oporu

Běžní stomatologové neradi a spíše jen ve výjimečných případech berou dětské pacienty. Toho jste si možná všimli i na dveřích svého zubního lékaře. Často se také setkáte s argumentem, že opravovat mléčný chrup je nesmysl. S tím ale nemůžeme souhlasit. Zdravý mléčný chrup je základem zdravého chrupu v dospělosti. Pokud tedy nevíte o žádném dětském stomatologovi, zadejte si do vyhledávače „dětský zubař“ a dítě objednejte. Účelem preventivní kontroly je, aby si dítě zvyklo na zubařské křeslo. Je dobré, když má z první návštěvy zážitek, který není nepříjemný. Uvidí zajímavé věci a dostane obrázek. V případě, že má dítě již zkažený zub, pak mu bez emocí vysvětlete, že v jeho puse je „ošklivá černá díra“, kterou pan doktor spraví, aby ho nezačala bolet (případně pokud ho už bolí, tak aby ho přestala bolet). Řekněte dítěti, že sami také chodíte k zubaři a hlavně mu podrobně vysvětlete, co přesně bude lékař provádět. V čekárně si povídejte o něčem příjemném, můžete si vyprávět nebo číst oblíbenou pohádku, anebo dítěti koupit obrázkový časopis. Během vyšetření držte dítě za ruku, chvalte ho, že je statečné. Náš tip: Přestože injekce vypadá hrozivě, doporučujeme upřednostnit ošetření v lokální anestezii.      

Přečtěte si také:

Navštivte také:   Maminky a tatínkové, Jak být dobrým rodičem  

Foto: www.quickstep.com

Tagy: dítě u zubaře

Komentáře